«Батюшки» в немилості: указом президента під санкції потрапили 22 діячі РПЦ

12:22, 24.01.2023
«Батюшки» в немилості: указом президента під санкції потрапили 22 діячі РПЦ

Серед "щасливчиків" є племінник російського патріарха Кирила Михайло Гундяєв та представник РПЦ у Всесвітній раді церков у Женеві.

За рішенням Ради нацбезпеки і оборони проти двох десятків представників Російської православної церкви запроваджено санкції. Відповідний список "діячів" РПЦ опубліковано.

 

Як інформує УМ, відповідний Указ опубліковано 23 січня на сайті Офісу президента..

 

В указі «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», серед інших, є:

 

племінник російського патріарха Кирила Михайло Гундяєв, представник РПЦ у Всесвітній раді церков у Женеві;

т.в. о. керівника пресслужби патріарха Московського і всієї Русі Володимир Легойда;

 

заступник голови Синодального відділу із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе;

відповідальний за відносини РПЦ та Росгвардії, член Синоду Роман Богдасаров.

 

Повний список підсанкційних осіб з орбіти РПЦ можна переглянути ТУТ.

 

Санкції передбачають блокування особистих активів, а також активів, якими підсанкційні особи могли користуватися через третіх осіб. Проти Легойди та Кіпшидзе обмеження введені на п’ять років. Проти шести осіб зі списку − митрополита Будапештського та Угорського Іларіона, протоієрея Миколи Балашова, архієпископа Сиктивкарського та Комі-Зирянського Питирима (Павла Волочкова), протоієреїв Артемія Володимирова та Андрія Ткачова та професора Московської духовної академії Олексія Осипова – санкції діятимуть 30 років.

 

Легойда раніше називав санкції проти релігійних діячів «нонсенсом» та «відмовою від здорового глузду», наголошуючи на необхідності зберігати канали комунікації.

 

Почаївська лавра. Новий Спасо-Преображенський храм на горі, споруджений у 2011–2013 роках, закриває головний Успенський собор ХVIII століття. Він дисонує з бароковим комплексом Почаївського монастиря

Про те, що РНБО запровадила санкції проти 22 російських церковників стало відомо 23 січня.

 

Минулого тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо діяльності в Україні релігійних організацій, спрямований, за словами представника уряду в парламенті Тараса Мельничука, на унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких розташований за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

 

В УПЦ (МП) наразі не реагували на цей законопроєкт, але раніше у травні минулого року УПЦ оголосила курс на незалежність від Московського патріархату, заявивши про самостійність і незалежність від Москви. Проте після цього у Російській православній церкві (РПЦ) сказали, що єдність із УПЦ (МП) зберігається.

 

2 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 1 грудня про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій. За рішенням самого РНБО, уряд у двомісячний термін мав внести на розгляд парламенту відповідний законопроєкт про унеможливлення діяльності в Україні таких релігійних організацій.

 

Пізніше Зеленський сказав, що кроки щодо «духовної незалежності» України триватимуть, люди їх підтримують.

 

Як повідомляла УМ, батько їх – Кирило, РПЦ – їх мати: реакція українців на переспів пісні про Бандеру попами УПЦ МП.