Нідерланди навчатимуть українських солдатів та відправлять Києву ЗРК Patriot

11:06, 21.01.2023
Нідерланди навчатимуть українських солдатів та відправлять Києву ЗРК Patriot

Нідерланди планують відправити 65 військових для підготовки українських солдатів.

Україна отримає від Нідерландів дві пускові установки і ракети для систем протиповітряної оборони Patriot.

 

Як інформує ум Україна молода, про це повідомляє Палата представників Нідерландів.

  

Рішення було ухвалене після того, як прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час зустрічі з президентом США Джо Байденом оголосив про плани країни приєднатися до США і Німеччини у відправці систем Patriot в Україну.

 

Домовленості про прискорення цього процесу були досягнуті під час засідання, що відбулося на авіабазі «Рамштайн» в Німеччині.

 

Інформацію про кількість ракет зазначила міністр оборони країни Кайса Оллонгрен у листі до Палати представників.

 

«Враховуючи велику потребу України, було вирішено поставити дві пускові установки та певну кількість ракет»,– мовиться у листі.

 

Також міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що орієнтовно 400 військових Збройних Сил України навчатимуть користуватися зенітно-ракетним комплексом Patriot у рамках програми «Інтерфлекс» у Великій Британії 

 

«У період з січня по квітень 2023 року близько 65 солдатів морської піхоти (Нідерландів) проведуть підготовку двох партій по 200 українських новобранців у кожній»,– йдеться в листі Оллонгрен Палаті представників Нідерландів.

 

Також Кайса Оллонгрен повідомила, що Амстердам готовий оплатити танки Leopard, які будуть відправлені в Україну в рамках коаліції європейських союзників і союзників по НАТО. Вона зауважила, що всі чекають, щоб почути позицію Німеччини. Однак вона прихильниця того, щоб спробувати знайти рішення та відправити танки Києву.

 

Влада Нідерландів заявила, що в 2023 році виділять допомогу Україні на 2,5 мільярда євро.

 

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив, що Кабмін розгляне можливість постачання винищувачів F-16. Проте це трапиться за умови, якщо надійде прохання від Києва.

 

Вопке Гукстра запевнив, що запит розглянуть неупереджено, адже "табу немає". Проте є побоювання, що Росія розпочне ще один великий наступ найближчі місяці.

 

До речі, днями у Пентагоні зазначали, що українські військові розпочнуть цього тижня навчання на ракетному комплексі Patriot у Форт-Сілл в Оклахомі, де США проводять власні навчання з експлуатації та обслуговування передової системи протиповітряної оборони.

 

Якщо Україна найближчим часом отримає Patriot, наші військові матимуть змогу збивати ракети типу Х-22. Саме така була запущена ворогом по багатоповерхівці у Дніпрі.  Адже на даний час  наші ППО не встигають перехоплювати такі види ракет.

 

Як повідомляла УМ, Прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна зробить  усе можливе, щоб допомогти Україні не лише оборонити себе, а й отримати перемогу.