«Кібер ООН»: Україна хоче створити організацію для захисту від російських кіберзагроз

09:18, 16.01.2023
«Кібер ООН»: Україна хоче створити організацію для захисту від російських кіберзагроз

Україна закликає до «КіберООН» на тлі. нападів Росії (Фото: Ed Ram, Politico.)

Створити єдину глобальну організацію, яка б допомагала ділитися інформацією про загрози та готуватися до майбутніх атак пропонує очільник Держспецзв’язку Юрій Щиголь. Він наголосив, що росія атакує інфраструктуру України та прагне створити максимальний хаос у світі.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Politico.

 

На думку українських чиновників, створення «Кібер Організації Об’єднаних Націй» є одним з низки зусиль, які підтримає світова спільнота. Оскільки росія поєднує кібератаки з ракетними ударами, щоб завдати шкоди мирним громадянам у зимові місяці.

 

«Нам потрібна «Кібер ООН», нації, об’єднані в кіберпросторі, щоб захистити себе, ефективно захистити наш світ у майбутньому, кіберсвіт і наш реальний, звичайний світ. Що нам дійсно потрібно в цій ситуації, так це хаб або місце, де ми можемо обмінюватися інформацією, підтримувати один одного та взаємодіяти», — пояснив Юрій Щиголь.

 

За його словами, після року постійних російських кібератак на українську критично важливу інфраструктуру, таку, як енергетичні системи та супутниковий зв’язок, існує потреба в «єдиному просторі, єдиному кіберпростірі», спільному для країн «цивілізованого світу».

 

У листопаді начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк повідомляв, що росія здійснює по 10 кібератак на стратегічні обʼєкти України щодня.

 

Деякі кібератаки росії на українську інфраструктуру можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини. Українські посадовці збирають докази кібератак, повʼязаних із військовими ударами рф, і діляться інформацією з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

 

Як повідомляла УМ, кібератаки рф можуть лишити українців без світла, тепла і грошей.