«Торпедна» Польща: країна-сусідка лобіюватиме постачання Leopard для України

14:44, 13.01.2023
«Торпедна» Польща: країна-сусідка  лобіюватиме постачання Leopard для України

Президент України переконаний, що Польща може бути лобістом у постачанні танків Leopard для України - Зеленський

Надати Україні значну кількість танків Leopard 2 Польща самотужки не може, але може стати лобістом цього процесу серед країн Заходу.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв’ю польському телеканалу TVP сказав Президент України Володимир Зеленський.

 

“Польща самотужки не в змозі надати нам таких обсягів зброї, оскільки з боку росії є тисячі танків, БМП, БТРів, які росія отримала у спадок від колишнього СРСР. Але Польща може бути цим двигуном, може бути і є лобістом (щодо надання Україні зброї – ред.)”- наголосив Зеленський.

 

Він додав, що у стратегічному плані Польща і Литва можуть розпочати акцію збору танків Leopard 2 для України.

 

Зеленський зауважив, що різні країни мають різноманітну техніку, і від них є різні сигнали щодо її передачі Україні. Він назвав зрозумілим те, що Польща може передати Україні стільки танків, скільки зможе, і що це рішення не лише президента, а й уряду, прем’єр-міністра, воно також залежить від підтримки польського суспільства.

 

“Але правда така, що перші кроки щодо розблокування постачання танків для України ми очікуємо від найближчих партнерів. Це діє так: ти маєш показувати приклад, хтось завжди має бути першим. За вами підуть інші країни, які мають більше такої техніки, тоді вони рухатимуться швидше”, - наголосив Зеленський.

 

Він додав, що цей крок Польщі і Литви дозволить Україні вести переговори з іншими країнами, наводячи їм цей приклад: “Хтось вже зробив такий крок, допоможіть і ви нам – підтримайте Україну”.

 

Під час зустрічі лідерів Люблінського трикутника у Львові оголошено про передачу Польщею Україні роти танків Leopard 2. Своєю чергою Литва оголосила про передачу Україні зенітних систем.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський, Дуда і Науседа у Львові підписали декларацію Люблінського трикутника.

 

ї