«Неблагонадійним» працівникам ЗАЕС окупанти закрили доступ до станції – Генштаб

09:46, 11.01.2023
«Неблагонадійним» працівникам ЗАЕС окупанти закрили доступ до станції – Генштаб

Окупанти шукають заміну працівникам ЗАЕС, які відмовилися отримувати паспорти рф.

Майже 1500 працівників Запорізької атомної електростанції загарбники позбавили перепусток та доступу на підприємство, оскільки вони відмовилися отримувати російські паспорти та підписувати договір з "росатомом".

 

Як інформує УМ, про це 11 січня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у Фейсбуці.

 

"Загарбники шукають нових працівників для АЕС на території російської федерації та готують житловий фонд для майбутніх співробітників шляхом так званої "націоналізації" квартир місцевих жителів, які виїхали", зазначили у військовому командуванні.

 

Нагадаємо, ще у квітні 2022 року представники російського держконцерну "росатом" намагаються взяти під контроль Запорізьку АЕС.. Тоді Україна заявила, що російська компанія відправила на окуповану ЗАЕС групу з восьми спеціалістів-ядерників, які спробували взяти під контроль управління станцією.

 

І хоча українські працівники на станції залишилися, росіяни наполегливо почали підбурювати їх перейти в "росатом".

 

Так, наприкінці вересня Україна заявила, що співробітникам ЗАЕС окупанти наказали перевестися до російської державної корпорації "росатом", аби зберегти свою роботу.

 

Після цього очільник "Енергоатому" Петро Котін звернувся до працівників станції та закликав їх не вестися на пропозиції окупантів.

 

"Знаю, як тяжко вам щодня бачити обличчя окупантів та, ігноруючи їхні погрози, тримати удар. Але закликаю вас не здаватись і зараз. Не робити того жахливого кроку, на якому наполягають загарбники, не підписувати жодних заяв, угод і контрактів. Не зраджувати рідну станцію, не робити дій, які перекреслять досягнення всього попереднього життя", — наголосив Котін.

 

Попри оголошену окупантами "анексію" Запорізької АЕС, зараз на станції продовжують працювати українські фахівці.

 

За ситуацією на ЗАЕС також спостерігають представники МАГАТЕ, які регулярно звітують про обстріли станції та напружену ситуацію.

 

МАГАТЕ вже кілька разів закликало росію вивести свої сили з найбільшої в Європі атомної станції. Гендиректор Агентства Рафаель Гроссі також намагається домовитися про створення зони безпеки на станції.

 

Як повідомляла УМ, внаслідок обстрілів російськими окупантами, відімкнулася остання лінія зв‘язку з енергосистемою ЗАЕС.