Ворог наступає по трупах: криваві бої точаться за Соледар

08:32, 10.01.2023
Ворог наступає по трупах: криваві бої точаться за Соледар

Українські військові стійко тримаються і відбивають ворожі атаки на Донеччині

На Донеччнині тривають жорстокі бої. Окупанти намагаються штурмувати Соледар. Ворог наступає буквально по трупах своїх же солдатів.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила заступник Міністра оборони України Ганна Маляр. 

 

Після невдалої спроби захопити місто та відступу російські окупанти перегрупувалися, відновили втрати, перекинули додатково штурмові загони, змінили тактику і розпочали потужний штурм. 

 

Зараз окупанти задіяли велику кількість штурмових груп, сформованих із найкращих резервів вагнерівців. За словами Маляр, вони наступають буквально по трупах своїх солдатів, масовано застосовуючи артилерію, системи залпового вогню і міномети, накриваючи вогнем навіть власних бійців.

 

«Наші захисники мужньо  боронять кожний метр рідної землі. Жорстокі бої тривають просто в ці хвилини»,– підсумувала заступниця міністра оборони.

 

Речник Східного угрупування ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону повідомив, що за минулу добу російські окупанти здійснили 106 обстрілів у Соледарі, місто майже зруйноване, відбулося 22 бойових зіткнення.

 

За його словами, у Соледарі зараз відбуваються жорстокі бої, а командування військами України вживає заходів для того, щоб армія РФ не могла просунутися далі, завдаючи системних ударів по окупантах.

 

Череватий зазначив, що командирам ЗСУ, які захищають Соледар, виділили додаткові сили і засоби.

 

«Соледар на постійному контролі. Я думаю, що спільними зусиллями вдасться стабілізувати ситуацію», – сказав військовий.

Крім того, як зазначив Череватий, морозна погода на сході України дозволить Силам Оборони використовувати важку техніку — танки, БМП, БТР, що уможливить контрнаступні дії.

 

«Яка сторона краще підготується, підготує свою техніку до зимового етапу експлуатації, підготує особовий склад, розробить найкращі тактичні плани — і матиме перевагу», — додав Черевий.

 

У свою чергу, засновник російської «ЧВК Вагнер» Євген Пригожин стверджує, що його бійці вже ведуть бої за будівлю міської адміністрації Соледара.

 

Аналітики американського Інституту вивчення війни пишуть, що російським  військам вдалося просунутися вперед у місті Соледар Донецької області. Але ці успіхи незначні — і не призведуть до оперативного оточення сусіднього Бахмута. Темпи просування на цій ділянці — максимум кілька сотень метрів на день. А втрати росіян тут обчислюються сотнями на добу.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський заявив, що найскладнішою залишається ситуація на фронті – найважче в Бахмуті та Соледарі, але українська армія перекидає додаткові підрозділи для зміцнення там оборони.