Членство рф в ОБСЄ ще має сенс - генсек Хельга Марія Шмід

15:15, 09.01.2023
Членство рф в ОБСЄ ще має сенс - генсек Хельга Марія Шмід

Глава ОБСЄ вважає, що не протрібно росію виключати із організації

Генеральний секретар організації Хельга Марія Шмід заявила, що членство росії в ОБСЄ все ще має сенс.  Ба більше, механізму для виключення росії з лав Організації з безпеки та співробітництва в Європі не передбачено.

 

Як інформує Україна молода, про це вона сказала в інтерв’ю німецькому виданню Welt.

 

Вона стверджує, що збереження дипломатичних каналів відкритими не означає, що є згода.

 

«У будь-якому випадку, із сьогоднішнього погляду, я думаю, що для Росії є сенс залишатися членом ОБСЄ», — вважає чиновниця.

 

Очільниця ОБСЄ додала, що на відміну від Ради Європи, організація не має механізму призупинення, що можна було б використати для виключення росії. Це тому, що ОБСЄ не є організацією однодумців, як ЄС чи НАТО

 

За її словами, ОБСЄ є єдиною організацією безпеки, в якій за одним столом сидять усі, хто є важливим для європейської архітектури безпеки. Шмідт додала, що ОБСЄ виникла з конфронтації часів холодної війни і була започаткована країнами, які мали дуже різні інтереси, але хотіли запобігти ескалації.

 

«Одного разу нам знову знадобляться канали зв’язку», — висловила свою думку генсек. Хоча щось нам підказує, що не останню роль тут відіграє й бажання зберегти членські внески від Росії…

 

Шмід також нагадала, що з березня минулого року в межах ОБСЄ запрацював механізм для розслідування порушень прав людини внаслідок вторгнення рф в Україну.

 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський закликав Організацію з безпеки та співробітництва в Європі стати лідером у боротьбі з російським терором, зокрема, він закликав виключити рф із ОБСЄ.

 

Додамо, що глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що наприкінці листопада 2022 року Рада міністрів ОБСЄ вперше пройшла без Росії.

 

Україна, починаючи з 2014 року, неоднарозово наголошувала на необхідності реформування ООН. Організація не може впоратися з покладенними на неї завданнями по причині блокування з боку Росії.

 

У 2022 році зі зрозумілих причин дане питання стало ще гостріше. Про необхідність міняти правила гри всередені ООН регулярно заявляє президент Зеленський. Щоб якось стимулювати рух в цьому напрямку, сьогодні Верховна Рада прийняла відповідне звернення.

 

1 грудня ВР звернулася до парламентів та урядів іноземних держав. В ньому йдеться про доречність визнання російського режиму терористичним та наводиться обґрунтування нелегітимністі перебування Росії в Організації Об’єднаних Націй.

 

У зверненні, яке підтримали 314 депутатів, наголошується, що РФ перебуває в ООН нелегітимно.

 

«Хоча Росія претендує на продовження членства СРСР, насправді 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР чітко відзначила, що «зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування», і тому Російська Федерація не може набути статус держави – продовжувача СРСР», – йдеться у тексті звернення.

 

Парламентарії зазначають, що з 2014 року ООН виявила нездатність повноцінно виконувати покладені на неї обов’язки, зокрема реагувати на міжнародні конфлікти. Однією з причин названо застосування права вето постійними членами Ради безпеки ООН, зокрема Росією, на резолюції Ради безпеки щодо реакції на її ж агресію проти України.

 

«Верховна Рада України висловлює підтримку докорінному реформуванню Організації Об’єднаних Націй, яка має стосуватися не лише розширення кількості постійних і непостійних членів, а й має обмежувати використання права вето», – йдеться у заяві.

 

Пропонується запровадити обмеження проти членів всіх російських політичних партій, відповідальних за російську агресію в Україні. Але, на жаль, поки що широкої підтримки цієї ініціативи України в ООН немає. 
 

Як повідомляла УМ, депутат України, голова української делегації на Парламентській асамблеї ОБСЄ Микита Потураєв заявив, що існування ОБСЄ залежить від її ефективності. Якщо вона не спроможна до самореформування, організації краще розпуститися.