«Рейковий партизан»: білоруса-патріота засудили до 13 років ув'язнення

12:55, 09.01.2023
«Рейковий партизан»: білоруса-патріота засудили до 13 років ув'язнення

Віталій Мельник отримав 13 років буцегарні за "рейкову"війну у білорусі. (Фото: Телеграм Вясна / Правы чалавека ў Беларусі)

Обвинувальний вирок у білорусі суд виніс стосовно одного з "рейкових партизанів" - Віталія Мельника, призначивши йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 13 років в умовах особливого режиму.

 

Як інформує УМ, про це 9 січня повідомив правозахисний центр "Вясна" у Телеграм.

 

40-річного жителя Мінського району визнано винним за п'ятьма статтями Кримінального кодексу, у тому числі за тероризм, незаконне зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів, умисне пошкодження засобів сигналізації та іншого транспортного обладнання, а також публічну образу лукашенка.

 

Згідно з матеріалами справи, Мельник обвинувачувався в тому, що в ніч з 24 на 25 березня 2022 року на перегоні Новосади — Борисов біля села Стайки Борисовського району підпалив релейну шафу світлофора автоматичного блокування, що призвело до затримки 22 вантажних та 17 пасажирських потягів. Крім того, Мельник розмістив в інтернеті три повідомлення з "негативною оцінкою лукашенка".

 

За інформацією правозахисників, сім'я фігуранта вважає, що він не має відношення до висунутих йому обвинувачень за статтями, і пов'язує його затримання з помстою місцевого судді, а також тим, що раніше Мельник мав судимість.

 

Зазначається, що під час затримання силовики прострілили Мельнику колінні суглоби.

 

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений.

 

Наприкінці грудня суд у білоруському Гомелі засудив трьох жителів Світлогорська до більш як 20 років ув'язнення за обвинуваченням у диверсії на залізниці, скоєної для уповільнення доставки російської військової техніки на кордон з Україною.

 

«Рейкові партизани» у лютому-березні 2022 р. виводили з ладу засоби сигналізації та управління БЗА, що призвело до затримки пересування ешелонів з російськими військами, боєприпасами та ін. на початку повномасштабного нападу росії на Україну.

 

Як повідомляла УМ, білорусь продовжила спільні з росією військові навчання.