66 років буцегарні отримали білоруські партизани за «рейкову війну»

11:24, 28.12.2022
66 років буцегарні отримали білоруські партизани за «рейкову війну»

У білорусі є чимало справжніх патріотів.

Трьох мешканців міста Світлогорська суд у білоруському Гомелі засудив до термінів понад 20 років в'язниці кожному за обвинуваченням у диверсії на залізниці, вчиненій для уповільнення доставки російської військової техніки на кордон з Україною.

 

Як інформує УМ, про це повідомив правозахисний проєкт "Гомельская весна".

 

За версією слідства, Олег Молчанов, Дмитро Равич і Денис Дикун 28 лютого, на п'ятий день війни, підпалили релейну шафу на перегоні Жердь - Останковичі на залізниці, що веде в Україну. У результаті світлофори і стрілки на цій ділянці дороги були на деякий час виведено з ладу.

 

Підсудних визнали винними за статтями про тероризм, державну зраду, умисне псування шляхів сполучення та участь в екстремістському формуванні. Молчанову суд призначив 21 рік позбавлення волі, Равичу - 22 роки, Дикуну - 23. Крім того, їх оштрафували на 4800 білоруських рублів (1920 доларів) кожного і конфіскували знайдене під час обшуків майно.

 

Уточнюється, що це найсуворіший вирок у справах про диверсії на залізниці в білорусі. Раніше максимальним терміном в аналогічній справі було 16 років позбавлення волі.

 

У перші тижні після вторгнення росії в Україну в білорусі відбулися десятки диверсій на залізниці з метою уповільнити перекидання російської військової техніки. У травні Олександр Лукашенко посилив покарання за спробу теракту (за цією статтею судять за диверсії на залізниці) аж до смертної кари.

 

Ще до суду Молчанова, Равича і Дикуна внесли до списків "терористів", які складає білоруська влада. Зі свого боку, правозахисники визнали їх політв'язнями.

 

Як повідомляла УМ, партизани у Криму знищили військову базу рф.