Журналіст-розслідувач Христо Грозєв оголошений у розшук в росії

19:02, 26.12.2022
Журналіст-розслідувач Христо Грозєв оголошений у розшук в росії

Христо Грозєв – відомий журналіст-розслідувач, керівник проєкту Bellingcat.

МВС росії нахабно оголосило у федеральний розшук відомого у Європі журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, який неодноразово виявляв військові злочини держави-терориста та її посіпак.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє “Медіазона” з посиланням на базу розшуку міністерства у понеділок.

 

Зокрема, у картці російського МВС йдеться про те, що Грозєва розшукують “за статтею Кримінального кодексу”, але за якою саме – не уточнюється.

 

Христо Грозєв – відомий журналіст-розслідувач, керівник проєкту Bellingcat. Зокрема, він разом із командою Олексія Навального та іншими журналістами розслідував отруєння політика. Було встановлено, що до отруєння причетні вісім співробітників Інституту криміналістики ФСБ.

 

 

У липні 2022 року російська ФСБ звинуватила Грозєва у допомозі українській розвідці, яка, за версією відомства, планувала викрасти російський військовий літак. Про порушення справи та її кваліфікацію, відомство не повідомляло.

 

Сам Грозєв говорив, що не брав участі в операції українських спецслужб, а разом із командою Bellingcat готував розслідування про спроби ФСБ і Головного управління розвідки України обдурити один одного.

 

За його словами, українські оперативники звернулися до російських льотчиків із пропозицією перегнати військовий літак на територію України в обмін на гроші та громадянство країни Євросоюзу, а коли команда Грозєва дізналася про це, вони вирішили зняти документальний фільм про операцію.

 

Незабаром українська розвідка зрозуміла, що переговори від імені льотчиків почали вести співробітники ФСБ.

 

Раніше група журналістів-розслідувачів на чолі з Христо Грозєвим із Bellingcat виявила підрозділ російської армії, який займається наведенням ракет на цілі в Україні.

 

Також саме журналісти групи Bellingcat змогли ідентифікувати російського військового, який кастрував українського військовополоненого.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно розслідувачі викрили російську шпигунку ГРУ, яка десятиліттями видавала себе за латиноамериканську дизайнерку ювелірних виробів і розважалася зі співробітниками НАТО в Неаполі.

 

Рік тому група Bellingcat провела розслідування Вагнергейту в Україні та критикувала заяви президента Зеленського про можливий державний переворот.