«Рішення президента Байдена відкриває двері для інших «Patriot» – Кулеба

09:07, 22.12.2022
«Рішення президента Байдена відкриває двері для інших «Patriot» – Кулеба

«Патріоти» в Україні — це збережені життя та цивільна інфрастуктура. Це ще одна стратегічна поразка Росії, яка втратить важелі для залякування і терору. (Фото: Фейсбук Dmytro Kuleba)

Дмитро Кулеба, Глава МЗС України вважає, що рішення президента США Джо Байдена про передачу Україні ЗРК Patriot є прецедентним і відчиняє двері для аналогічних кроків союзників.

 

Як інформує УМ, про це міністр зазначив 22 грудня у Фейсбуці, коментуючи результати візиту до США.

 

"Україна невдовзі отримає першу батарею цих надсучасних комплексів, а це абсолютно новий рівень захисту неба. Ще важливіше – це рішення президента Байдена відкриває двері для інших "Патріотів", – зауважив глава МЗС.

 

Кулеба також відзначив, що шлях до цього рішення США був довгим, і почався ще до повномасштабної війни.

 

Першим, за його словами, у квітні 2021 року публічно закликав США надати цей комплекс Андрій Єрмак.

 

"Пам’ятаю, як тоді скептично поставилися до цього заклику, але ми вірили та працювали на всіх рівнях. Пам’ятаю, як в листопаді-грудні 2021 року порушував це питання на переговорах.

 

В перші же дні війни президент Зеленський, Єрмак, я, Резніков знову переконували американських партнерів: нам потрібні "Патріоти"! Вже наприкінці листопада ми знову активізували цю розмову. Зокрема, коли я перебував на міністерській зустрічі НАТО, то відверто сказав, що приїхав за трансформаторами та "Патріотами", – розповів Кулеба.

 

Фінальний акорд, за його словами, відбувся у грудні, під час телефонної розмови  лідерів України та США.

 

 "Патріоти" в Україні – це збережені життя та цивільна інфраструктура. Це ще одна стратегічна поразка Росії, яка втратить важелі для залякування і терору. Це наближення дня нашої Перемоги. Тим більше, що крім "Патріотів" на переговорах було ще багато важливих тем", – підкреслив міністр.

 

Нагадаємо, на тлі візиту президента України Володимира Зеленського до США державний секретар США Ентоні Блінкен у середу офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який уперше передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

 

Як повідомляла УМ, Байден про зобов’язання союзників перед Україною: 2 тисячі танків, 800 артсистем, 50 РСЗВ.