Зеленський зустрінеться з Байденом у Вашингтоні та виступить у Конгресі США

08:39, 21.12.2022
Зеленський зустрінеться з Байденом у Вашингтоні та виступить у Конгресі США

Оборонці Бахмута передали Зеленському прапор для конгресменів США. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський підтвердив візит у Сполучені Штати та заплановану зустріч із президентом Джозефом Байденом у середу.

 

Як інформує Україна молода, неофіційну інформацію про перший закордонний візит від початку російського вторгнення пан Зеленський офіційно підтвердив на шляху до Америки, написавши коротке повідомлення у Twitter 21 листопада вранці.

 

«Вирушив до США задля зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із Президентом США Джо Байденом обговоримо співпрацю України та США.

 

Також виступлю в Конгресі та проведу низку двосторонніх зустрічей», - написав глава держави.

 

Раніше американські ЗМІ повідомляли, що Капітолій готується прийняти президента України Володимира Зеленського на засіданні Конгресу в середу. Нині цю інформацію підтвердив і Офіс президента

 

Згодом йшлося про те, що Зеленський вже вирушив у Вашингтон.

 

Зокрема, CNN з посиланням на власні дежерала повідомляло, що Байден і  Зеленський планують зустрітися в Білому домі в середу.

 

Видання зазначає, що візит Зеленського до Білого дому не був остаточно узгоджений і залишається інформаційно обмеженим з міркувань безпеки.

 

Тоді як The Associated Press із посиланням на заяви американських чиновників, повідомило, що США виділять Україні військову допомогу на суму 1,8 мільярда доларів у рамках великого пакета, який вперше включатиме системи ППО Patriot і високоточні керовані бомби для винищувачів.

 

Ця допомога свідчить про розширення Сполученими Штатами видів передового озброєння, яке вони відправлять в Україну для посилення протиповітряної оборони країни проти російських ракетних ударів.

 

Пакет допомоги, який, як очікується, буде оголошено в середу, включатиме зброю зі складів Пентагону на 1 мільярда доларів і ще 800 мільйонів доларів через Ініціативу сприяння безпеці України, яка фінансує озброєння, боєприпаси, навчання та іншу допомогу.

 

Видання зазначає, що невідомо, коли саме Patriot прибуде на лінію фронту в Україні, оскільки американські військові повинні спочатку навчити ЗСУ користуватися високотехнологічною системою. Як передбачається, навчання триватиме кілька тижнів.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Зеленський відвідав найгарячішу точку фронту – місто Бахмут, де поспілкувався із захисниками України та нагородив їх.

Бійці ЗСУ передали Верховному Головнокомандувачу прапор України для американських конгресменів, перед якими він планує виступити.