Зеленський закликав Європейську раду продовжити допомогати Україні

16:08, 15.12.2022
Зеленський закликав Європейську раду  продовжити допомогати  Україні

Зеленський на засіданні Європеймькоі ради розповів, якої допомоги потребує Україна

Президент України Володимир Зеленський виступив на засіданні Європейської ради та закликав Європу продовжити допомагати Україні, назвавши п’ять головних напрямів підтримки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють  на сайті президента 15 грудня.

 

Зеленський зазначив, що 23 грудня виповниться пів року з моменту, коли Україна набула статусу кандидата в Європейський союз. За його словами, за цей час і Європа, і Україна стали сильнішими. Президент подякував за масштабну й різнопланову допомогу Україні.

 

«Європа підготувалася до зими в умовах, коли Росія штучно створила абсолютно божевільний дефіцит на газовому ринку. Зараз ми бачимо, що це божевілля вдарило не по Європі, а по газовій галузі самої ж Росії. Я вдячний усім вам, хто допомагає Україні долати ще й найцинічнішу форму терору, який тільки був на нашому континенті, – енерготерор»,– сказав Зеленський.

 

Він наголосив, що наступні пів року вимагатимуть ще більше зусиль у допомозі Україні. Він назвав п'ять основних напрямів: припинення енерготерору Росії, стійкість України взимку, оборонну підтримку, дипломатію й питання членства України в ЄС.

 

«Будь-які деструктивні дії Росії проти критичної інфраструктури в Україні чи, наприклад, проти підводних кабелів і газогонів у Європі, будь-які спроби дестабілізації ринків газу й нафти чи атомної енергетики мають отримувати потужні відповіді всієї Європи»,– сказав президент.

 

Він закликав погодити дієві обмеження цін на газ, нафту й нафтопродукти з Росії, щоб країна-терорист не мала можливості фінансувати війну. Зеленський наголосив, що фінальною метою енергостратегії Європи має бути повна незалежність від російських енергоресурсів.

 

Також президент закликав Європу й далі надавати допомогу в енергозабезпеченні українців за умов зими. Зокрема Україні необхідно закупити такий обсяг газу, який дасть змогу компенсувати шкоду від ударів по інших видах генерації. Це 2 млрд кубометрів, сказав Зеленський.

Також він зазначив, що необхідно постачання електрики з ЄС. Ідеться про електропостачання на €800 млн.

 

Третій аспект, за його словами, – це оборонна підтримка. Україні потрібні масштабніші постачання сучаснішої зброї, зазначив Зеленський.

 

«Це стосується і ППО, і ПРО. І я прошу кожну із 27 країн Європейського союзу вирішити, що конкретно ви можете зробити для збільшення обсягу постачання ППО і ПРО. Це стосується і сучасних танків. Немає жодної раціональної причини, чому б Україні не отримати їх уже зараз. Я прошу вас проявити лідерство: той, хто першим надасть сучасні танки, відкриє цю можливість постачання для всього світу й запам’ятається як один із найбільш важливих захисників свободи в наш час. Це стосується і більш далекобійних артилерійських і ракетних систем, які могли б пришвидшити закінчення російської агресії»,– заявив Зеленський.

 

Крім того, він закликав Європу підтримати українську формулу миру. Для цього незабаром організують саміт Global Peace Formula.

Насамкінець Зеленський попросив прискорити процес оцінювання виконання рекомендацій Єврокомісії, щоб перейти до старту переговорів щодо членства України в ЄС.

 

З початку жовтня російські окупанти масово атакують об‘єкти інфраструктури по всій Україні. У країні почали вводити тимчасові вимкнення світла.

Унаслідок ракетної атаки РФ 23 листопада українська енергосистема ввійшла у блекаут, їїпоступово відновлюють, повідомляли в Міненерго. Після цього 5-го й 10-го грудня  були нові великі атаки.

 

Обстрілами було значно пошкоджено приблизно 50% об‘єктів української енергетичної інфраструктури, повідомили на початку грудня в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

 

В енергосистемі України залишається суттєвий дефіцит потужності, повідомив 11 грудня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його даними, потрібно приблизно 1 млрд доларів на відновлення енергосистеми й підтримку системи опалення у країні.

 

Президент Росії Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.

 

Як повідомляла УМ, тільки на поверхове швидке відновлення розбитих російськими ударами українських енергооб’єктів, заявив президент Володимир Зеленський, потрібно щонайменше 1,5 млрд євро.