П’ята колона: проти колаборантів з УПЦ МП відкрито 30 кримінальних проваджень

16:39, 13.12.2022
П’ята колона: проти колаборантів з УПЦ МП відкрито 30 кримінальних проваджень

Цікаві знахідки правоохоронців у храмах московського патріархату в Україні. (Фото СБУ)

В Україні часто можна почути вислів «п’ята колона». Зазвичай його вживають політики або журналісти, рідше пересічні громадяни. «П'ята колона» - політичний термін, під яким мається на увазі громадяни, які діють в інтересах третіх держав, проти влади своєї країни.

 

Сьогодні в Україні знайдеться безліч таких п’ятих колон. І від однієї з них  - російської православної церкви в Україні почали позбавлятися.

 

Завдяки професіоналізму правоохоронних органів маємо перші рішення про затримання та арешт щодо кліриків-колаборантів, відкрито понад 30 кримінальних проваджень

 

Також проводяться обшуки та огляди приміщень УПЦ мп, в ході яких знаходять ворожі, пропагандистські, злочинні а іноді й пікантні знахідки.

 

Проти окремих представників УПЦ мп запроваджено санкції РНБО України.

 

 

Громадськість в цілому та кожен свідомий українець вимагає негайної ліквідації цієї інституції через прийняття відповідного закону.

 

Але треба пам’ятати, що церква це не є партією. Партію заборонив – всі розбіглися, змінили погляди, «перефарбувалися»… Церква ж, насамперед, це люди, віруючі люди, які довіряють своєму батюшці та за його словом готові йти на жертви.

 

Тож тут треба добре подумати, як донести простим прихожанам УПЦ мп, що ніхто не відбирає в них Віру, ніхто не забороняє релігію, а прийняття закону про заборону саме УПЦ мп (РПЦ в Україні), як складової країни-агресора, як п’ятої колони, що під час війни використовує росія для руйнування українського суспільства зсередини вельми необхідне, є обґрунтованим, та таким, що буде законодавчою «зброєю» у боротьбі з окупантами та їхніми посіпаками.

 

Наразі головна задача на сьогодні це не дати російським ставленикам з УПЦ мп адаптуватися до нових умов, згуртувати своїх прихильників та надати їм нові стимули й аргументацію до штучного «опору».

 

Як зазначає аналітик Олександр Саган: «Стояння у вірі» - один із улюблених прийомів «роботи із віруючими» московського православ'я уже багато віків. За цей час, цілком можливо, у суспільстві виникне «втома» від теми і воно переключиться на якісь інші, можливо не менш нагальні проблеми. Це вже було в нашій недавній історії, коли рівень підтримки ідеї помісної Церкви впав із 51% у 2007 р. до 21% у 2013 році.».

 

Проте наявність і діяльність в Україні структур УПЦ мп у нинішніх її варіантах – одна із ключових проблем в аспекті загроз національній безпеці. І це повинні пам’ятати, як політики так і пересічні громадяни.

 

Продовження діяльності УПЦ мп - це фактично не контрольована можливість ідеологічного впливу на жителів країни, про роль якого у підготовці нинішньої війни росії проти України релігієзнавці пишуть вже багато років. Це – канал поширення українофобських ідеологій «русского міра», «трієдіной русі», «царєбожія» і т.п., виховання і вербування «любітєлєй русского міра» тощо.

 

Тож не лише наші захисники повинні боронити українську землю від російського окупанта, а кожен свідомий українець повинен захистити свою землю, свою домівку, свою сім’ю та свою віру від російських вбивць.