У Херсоні затримали псевдополіцейських-колаборантів

17:07, 28.11.2022
У Херсоні затримали псевдополіцейських-колаборантів

Працівники СІЗО перейшли на бік рашистів та отримали посади у незаконно створеному орган, однак були затримані українськими правоохоронцями

У Херсоні правоохоронці затримали трьох колаборантів росіян, які, щоб догодити окупантам, незаконно запроторювали активістів до слідчого ізолятора.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

 

Під час заходів у Херсоні працівники ДБР разом з СБУ затримали виконувача обов’язків керівника «Херсонського слідчого ізолятора», заступника начальника СІЗО з оперативної роботи та оперуповноважену по боротьбі з наркотиками.

 

Після російського вторгнення ці працівники СІЗО перейшли на бік ворога та отримали посади у незаконно створеному органі – «управление службы исполнения наказаний по Херсонской области», що надалі увійшов до «Федеральної служби виконання покарань» РФ.

 

 

Фігуранти виконували злочинні накази окупантів та утримували в слідчому ізоляторі незаконно ув’язнених росіянами херсонських активістів.

 

Перевіряється інформація, що зрадники могли чинити насильство і психологічний тиск до затриманих активістів.

 

 

Колишнім працівникам "Херсонського слідчого ізолятора" повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

 

Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

 

Як відомо, росіяни захопили Херсонський слідчий ізолятор в березні та облаштували його для потреб Росгвадії.

 

Ввечері 11 листопада стало відомо, що в Херсоні спалахнула будівля слідчого ізолятора. У той самий день Херсон був деокупований  Збройними силами України.

 

15 листопада перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін повідомив, що у СІЗО Херсона українські військові знайшли справи 457 засуджених. Вони відбували строки в різних колоніях і тимчасово опинилися в Херсонському слідчому ізоляторі. Після втечі росіян усі засуджені втекли на волю.

 

Українські правоохоронці повернули 166 із приблизно 457 в'язнів- утікачів  до СІЗО, серед них є засуджені до довічного ув’язнення.

 

Згодом у Херсоні затримали колишнього працівника ДУ "Північна виправна колонія №90", який випустив ув’язнених під час окупації міста росіянами. 
 


Як повідомляла УМ, співробітники Державного бюро розслідувань виявили «лігво» колаборантів та повний перелік зрадників, які несли службу у "поліції" Херсона.