Зеленський приймав у Києві «підсанкційну» главу МЗС Бельгії

14:43, 27.11.2022
Зеленський приймав у Києві «підсанкційну» главу МЗС Бельгії

Під час зустрічі бельгійської делегації у Києві з президентом Володимиром Зеленським. (Фото: Twitter. Hadja Lahbib)

На візит до України у складі бельгійської урядової делегації офіційний Київ дав згоду міністерці закордонних справ Аджі Лябіб. Донедавна її приїзд до України не погоджували через незаконну поїздку пані Анджі до окупованого Криму ще у ролі журналістки та за яку вона врешті вибачилася.

 

Як інформує УМ, про свій візит Аджі Лябіб повідомила у Twitter.

 

З її повідомлення стало відомо, що вона прибула до Києва разом з прем’єром Александром де Кроо, разом з ним була на зустрічі із Зеленським, мала зустрічі з громадськими активістами, а в неділю відвідала Бородянку.

 

Також час візиту у суботу 26 листопада де Кроо оголосив, що Бельгія зробить внесок у розмірі 10 млн євро в ініціативу для постачання українського зерна до найбідніших країн Азії та Африки. Цього ж дня  стало відомо, що Бельгія планує надати Україні мобільні лабораторії та підводні безпілотники.

 

Як відомо, після призначення Аджі Лябіб на посаду політичні опоненти пригадали їй поїздку до окупованого Криму, куди вона їздила як журналістка. Після розголосу в МЗС України заявили, що "не закриватимуть очі" на ситуацію. "ЄвроПравда" детально розповідала про цей дипломатичний скандал у статті Ефект Додона. Як глава МЗС Бельгії відмовляється вибачатися за візит у окупований Крим.

 

Вже на посаді Лябіб написала українському колезі Дмитру Кулебі листа, в якому висловила підтримку Україні, наголосивши на належності Криму та Донбасу до України.

 

Згодом на полях неформальної зустрічі європейських глав МЗС у Празі Лябіб зустрілася з Кулебою і пояснила свій візит до окупованого Криму, визнавши порушення при перетині кордону. Перший час після того про можливість візиту Аджі Лябіб до Києва не згадували - хоча раніше вона висловлювала таке бажання.

 

Як повідомляла УМ, Бельгія передасть Україні  мобільні лабораторії та підводні безпілотники.