Лідер Казахстану проводить позачергові вибори

10:25, 20.11.2022
Лідер Казахстану проводить позачергові вибори

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв проводить позачергове голосування, щоб вийти з тіні свого попередника. (Фото: Reuters.)

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв проводить у неділю, 20 листопада, позачергові вибори, на яких він, безперечно, переможе, зміцнивши свою контрольовану владу менш ніж через рік після того, як він відійшов від свого довгоправляючого попередника Нурсултана Назарбаєва.

 

Як інформує УМ, про це 20 листопада повідомило агентство Reuters.

 

Колишній дипломат, який прийшов до влади у 2019 році як обраний Назарбаєвим наступник, коли єдиний правитель країни з радянських часів пішов у відставку, розійшовся зі своїм колишнім патроном після масштабних заворушень у січні, які Токаєв назвав спробою державного перевороту.

 

Передбачувана перемога чинного президента над п’ятьма маловідомими кандидатами дасть 69-річному Токаєву одноосібний мандат на керівництво Казахстаном, який Назарбаєв регулярно отримував, будуючи культ особистості протягом п’яти термінів на чолі країни поспіль.

 

Після відставки Назарбаєв обіймав важливі посади у владі, але відмовився від них під час заворушень у січні, які забрали життя 238 людей, відтоді Токаєв змусив союзників Назарбаєва залишити інші важливі державні пости та повернув назву Астана столиці, раніше перейменованій на «Нур-Султан» на честь Назарбаєва.

 

Коли заворушення в січні набули загрозливих масштабів, Токаєв звернувся до росії по допомогу в їх придушенні й отримав її, але відтоді тримається на відстані від москви, уникаючи публічної підтримки війни росії проти України.

 

Водночас, оскільки росія є найбільшим торговельним партнером Казахстану, сповзання рф у рецесію завдало значної шкоди казахстанській економіці, значно сповільнивши темпи її зростання. При цьому зміцнення рубля, підсилене контролем центробанку рф над рухом російських капіталів, підштовхнуло інфляцію в Казахстані до 14-річного максимуму.

 

Токаєв, колишній міністр закордонних справ і заступник генерального секретаря ООН, провів конституційну реформу, яка обмежила його власне правління двома термінами. Він також пообіцяв зменшити нерівність доходів громадян країни шляхом викорінення корупції та більш справедливого перерозподілу національних багатств.

 

Проведені напередодні голосування опитування засвідчили, що жоден із п’яти інших кандидатів не отримає двозначних цифр підтримки, оскільки їхні імена не відомі широкому загалу. Тож перемога Токаєва вважається повністю передбачуваною.

 

Попередні результати голосування очікуються в понеділок, а дані екзитполів будуть опубліковані через кілька годин після закриття виборчих дільниць о 20:00 за місцевим часом (16:00 за київським часом).

 

Нагадаємо, що протести в Казахстані спалахнули 3 січня через здорожчання автомобільного газу у два рази. В наступні дні протести швидко поширилися на значну територію країни, розпочалися штурми адміністративних будівель, безлади, блокування роботи органів влади. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся по допомогу до росії й ОДКБ.

 

Як повідомляла УМ, Казахстан відмовився вислати посла України Петра Врублевського на вимогу рф.