У Варшаві скликали Бюро нацбезпеки: російські ракети вразили польське село

21:17, 15.11.2022
У Варшаві скликали Бюро нацбезпеки: російські ракети вразили польське село

Варшава обурена ракетним ударом росії по польській території. (facebook.com/andrzejduda)

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликає термінове засідання Бюро національної безпеки за участі членів Комітету у справах національної безпеки і оборони.

 

Причина: дві російські ракети вибухнули у польському селі Пшеводов (Люблінське воєводство) неподалік кордону з Україною. Вони влучили в зерносушарку, загинуло двоє поляків.

 

Як інформує Україна молода, про термінове засідання повідомив речник польського уряду Пьотр Мюллер у соцмережах у вівторок ввечері.

 

Відомо, що наразі в селі Пшеводув працюють представники поліції, прокуратури і війська, передає видання Wiadomosci та інші польські ЗМІ.

 

 

Зазначається, що одразу після ракетного удару по Польщі у повітря підняли польські винищувачі.

 

Водночас, за інформацією агентства Associated Press, високопоставлений представник американської розвідки підтвердив, що російські ракети залетіли на територію Польщі, внаслідок чого загинуло двоє людей.

 

 

Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони був створений у жовтні 2020 року рішенням прем'єр-міністра Матеуша Моравецького. Його першим головою став глава партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський, який на той час обіймав в уряді посаду віцепрем'єр-міністра з питань безпеки.

 

До складу комітету входять віцепрем'єр-міністр, якого призначає глава уряду, глава Міністерства оборони, глава Міністерства внутрішніх справ, міністр юстиції, міністр-координатор спецслужб і глава дипломатії.

 

Зазначимо, що Польща є членом НАТО. При цьому п'ята стаття Північноатлантичного договору гарантує дотримання принципу колективної оборони.

 

Як повідомляла «УМ», в другій половині дня у вівторок терористична росія завдала масованого ракетного удару по території України.

 

Загалом ворог випустив 90 ракет по Україні, з яких ППО збили 70. Але є влучання у 15 енергооб'єктів, внаслідок чого у понад 7 мільйонів людей залишилися без світла.

 

За неофіційними даними, Кремль розлютила критика росії світовими лідерами на саміті G20, а також мирні пропозиції України.