Подробиці розмови фон дер Ляєн і Зеленського оприлюднили у Єврокомісії

18:19, 06.11.2022
Подробиці розмови фон дер Ляєн і Зеленського оприлюднили у Єврокомісії

Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що ЄС продовжує роботу з надання Україні негайної гуманітарної допомоги.

Подробиці телефонних переговорів, що відбулися в неділю між Президентом України Володимиром Зеленським та президенткою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн розповіли в Єврокомісії.

 

Як інформує УМ, відповідна інформація оприлюднена 6 листопада на сайті Європейської Комісії.

 

«Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн провела сьогодні розмову з Президентом України Володимиром Зеленським. Головна увага під час бесіди була зосереджена на забезпеченні фінансової підтримки для України протягом наступних місяців.

 

Президент фон дер Ляєн поінформувала Президента Зеленського, що вона на цьому тижні запропонує суттєвий фінансовий пакет від ЄС обсягом до 1,5 мільярда євро щомісяця, що всього дорівнюватиме 18 мільярдам євро, який дозволить зробити змістовний внесок у покриття фінансових потреб України у 2023 році», - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, обидва лідери визнали важливість забезпечення передбачуваного та регулярного фінансування важливих державних функцій. Підтримка, що надаватиметься у формі вигідних довгострокових кредитів із покриттям витрат на виплату інтересу за кредитом, також допоможе Україні у здійсненні реформ та у її просуванні до членства в Європейському Союзі.

 

У повідомленні Єврокомісії наголошується, що фінансовий пакет від ЄС потребує супроводження подібними заходами підтримки від інших ключових донорів України.

 

Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що ЄС продовжує роботу з надання Україні негайної гуманітарної допомоги, зокрема, у зв’язку із наближенням зими. Президент Європейської Комісії підтвердила, що ЄС розраховує та готовий надавати допомогу Україні протягом тривалого часу.

 

Ще однією темою, яку обговорили Президент України та Президент Єврокомісії, стали зусилля з доставки на світовий ринок українського сільськогосподарського експорту. Сторони висловили підтримку зусиллям ООН з досягнення угоди з росією щодо Чорноморської зернової ініціативи, а також можливості для розвитку спроможностей «коридорів солідарності» між Україною і ЄС.

 

Ці транспортні шляхи від початку російського вторгнення в Україну використовуються для транспортування великої кількості українських товарів, як продовольства, так і несільськогосподарської продукції.

 

Насамкінець лідери обговорили шляхи зміцнення санкцій, негативну роль Ірану в підтримці російської агресії проти України та ймовірні напрямки відповіді на такі дії.

 

Додамо, що Президент України Володимир Зеленський у неділю поінформував про розмову з Президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн на власній сторінці у мережі Twitter.

 

Як повідомляла УМ, на підтримку українських культурних проєктів Єврокомісія виділить мільйони євро.