Бучу та Гостомель відвідали посли 10 держав-членів НАТО

13:26, 04.11.2022
Бучу та Гостомель відвідали посли 10 держав-членів НАТО

Поважна делегація послів країн-НАТО в Україні. (Фото: Твіттер Olga Stefanishyna)

Посли при НАТО 10 держав-членів Північноатлантичного альянсу відвідали напівінкогніто Україну 3 листопада. 

 

Як інформує УМ, про візит, який публічно не розкривався, стало відомо 4 листопада з повідомлення офісу віцепрем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної у Твіттері.

 

Делегацію послів склали представники Албанії, Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Північної Македонії, Румунії та Чехії. У рамках візиту група відвідала Бучу та Гостомель.

 

Під час зустрічі зі Стефанішиною сторони обговорили першочергові потреби України та заявку України на членство в НАТО. Йшлося також про планування допомоги Україні через Комплексний пакет допомоги, а також його фінансування через Трастовий фонд НАТО. Окремо зупинились і на гарантіях безпеки для України у рамках Київського безпекового договору.

 

«Рада вітати вас нарешті у Києві. Підготовка зайняла певний час, але наша команда доклала всіх зусиль, щоб цей важливий візит відбувся. Вдячні союзникам за непохитну підтримку України. З початку війни великy увагy приділяли двосторонній військовій та невійськовій співпраці. Сьогодні час говорити про більш системне планування на довгострокову перспективу і яку роль НАТО може зіграти у координації таких зусиль. Важливо розуміти, яким чином ми можемо використати Комплексний пакет допомоги Україні», - цитує офіс віцепрем’єрки Стефанішину.

 

Під час розмови вона підкреслила, що сім політичних критеріїв від Єврокомісії, які Україна має виконати для початку переговорів про членство в ЄС, зокрема щодо верховенства права, також відповідають тим реформам, які вимагає і НАТО.

 

Раніше Верховна Рада ухвалила звернення до міжнародних організацій та партнерів. Нардепи закликають створити спецтрибунал для росії.

 

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литвивиступили зі спільноюзаявою, в якій закликали Євросоюз та його партнерів допомогти Україні у створенні Спеціального трибуналу.

 

Парламент Нідерландів підтримує створення в Гаазі спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

 

Також нагадаємо, що в. о. голови Служби безпеки України Василь Малюк бачить абсолютно реальні перспективи створення та роботи Спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності військово-політичного керівництва росії за злочини агресії.

 

Як повідомляла УМ, шойгу примарилося збільшення військ НАТО у 2,5 рази на кордоні.