У Великій Британії українці позиваються до «ПВК Вагнера»

12:10, 02.11.2022
У Великій Британії українці позиваються до «ПВК Вагнера»

Результати злочинної діяльності "вагнерівців".

У Британії 1 листопада українці, які постраждали від російської незаконної війни, оголосили про цивільний процес у Високому суді Лондона проти російської приватної військової компанії "ЧВК Вагнер" та її засновника Євгена Пригожина.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в прес-релізі компанії McCue Jury & Partners LLP, які виступили як адвокати потерпілих.

 

У цей же день вони надали свідчення під час розслідування Комітету закордонних справ парламенту Великої Британії "Група Вагнера та інші: довірені приватні військові компанії". Під час засідання також зі свідченнями проти діяльності Вагнер виступив колишній російський олігарх Михайло Ходорковський.

 

Як сказано в прес-релізі компанії, "ця акція дозволить звичайним, сміливим українським громадянам подати судові позови про компенсацію проти головних гравців у "воєнній машині Путіна" з метою зірвати її зусилля та отримати відшкодування за звірства, які здійснюються в Україні".

 

LBA звинувачує Пригожина, військову компанію Вагнер, Путіна та відомих осіб, пов’язаних з його військовою машиною, у навмисному завданні шкоди та страждань позивачам, а також у змові незаконними засобами з метою ведення незаконної війни за допомогою тероризму.

 

У позовній заяві стверджується, що підсудні навмисно брали участь у кампанії тероризму, яка включала напади на цивільних осіб, а також на життєво важливу українську інфраструктуру та об’єкти, позасудові вбивства, спроби політичного призначення, використання зґвалтування як зброї війни та закладення вибухівки навколо ядерні об'єкти.

 

 Їхньою метою було поширювати терор і хаос в Україні; тим самим сприяючи незаконному вторгненню, створюючи навантаження на інфраструктуру та створюючи некерований надзвичайний стан.

 

Ця стратегія мала на меті прискорити вторгнення кількома способами: громадяни, які тікають від тероризму, зведуть до мінімуму опір і, водночас, зменшать побічний збиток для цивільного населення, тим самим зменшивши ризик залучення НАТО.

 

McCue Jury & Partners LLP зазначають, що позов подають кілька сміливих українців. Але позов також символічно представляє інтереси всіх громадян України, які зазнали втрат внаслідок війни, включно з понад сотнею тисяч українців, які евакуювалися до Великобританії. Очікується, що найближчими тижнями кількість відповідних заявників значно зросте.

 

В компанії також запустили краудфандингову сторінку (https://www.crowdjustice.com/wagner/), щоб розширити можливість залучати інших потерпілих, ідентифікувати інших обвинувачених, причетних до військової машини Путіна.

 

Як повідомляла УМ, частину засуджених, яких набрали до ПВК Вагнера, спочатку залучать до будівництва оборонної «лінії Вагнера» на сході України.