Польський генерал Пьотр Тритек очолив Європейську навчальну місію для українських військових

10:07, 28.10.2022
Польський генерал Пьотр Тритек очолив Європейську навчальну місію для українських військових

Польський генерал Пьотр Тритек. (Фото: Jerzy Muszyński /PAP)

Польський генерал, нині командир 11 Люблінської бронекавалерійської дивізії Пьотр Тритек очолив Європейську навчальну місію для українських військових.

 

Відповідне рішення ухвалив Комітет із питань політики та безпеки (COPS) ЄС.

 

Як інформує УМ, про це повідомило польське видання RMF24.

 

Оперативне командування місії розташовуватиметься на полігоні Нова Демба Підкарпатського воєводства Польщі (межує з Україною). Ще один оперативний штаб базуватиметься в Німеччиніи, а третій штаб буде розміщений у Брюсселі (займатиметься адміністративними питаннями).

 

На першому етапі місії планується навчання майже 15 тисяч українських військовослужбовців. Старт навчання — у листопаді. Її бюджет становить €106 мільйонів на два роки. Більшість навчань проходитимуть у Польщі.

 

Підготовка українців концентруватиметься на штабних навчаннях, тренуваннях з організації матеріально-технічного забезпечення, надання медичної допомоги, а також на протидії хімічній або ядерній загрозі.

 

ЄС погодив запуск місії 17 жовтня, разом із збільшенням військової допомоги.

 

Наразі наймасштабнішу тренувальну місію для ЗСУ (підготовка 10 тисяч бійців) проводить на своїй території Велика Британія. До неї залучені фахівці з понад 10 країн.

 

Також є тренування в Іспанії — там українські військові опановують зенітно-ракетні комплекси Aspide. У Німеччині українці опановують бронетехніку.

 

Як повідомляла УМ, в Великобританії пройшли вишкіл вже 20 тисяч українських військових.