«Брудна бомба»: Єрмак обговорив із представниками США, Британії та Франції брехливу заяву рф

09:24, 26.10.2022
«Брудна бомба»: Єрмак обговорив із представниками США, Британії та Франції брехливу заяву рф

На Заході ніхто не вірить в існування української "брудної бомби". (Фото: ОП)

Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України провів телефонні переговори з радником Президента США з питань нацбезпеки Джейкобом Салліваном, радником Прем’єр-міністра Великої Британії з питань нацбезпеки Тімоті Барроу та дипломатичним радником Президента Франції Еммануелем Бонном.

 

Як інформує УМ, про це 26 жовтня повідомила на сайті пресслужба Офісу Президента.

 

Зазначається, що Єрмак поінформував співрозмовників про ситуацію на передовій, а також про посилення обстрілів росією українських міст та об’єктів критичної інфраструктури із застосуванням ракет та іранських дронів-камікадзе.

 

"У цьому контексті наголошено на нагальній потребі у невідкладному отриманні від держав-партнерів достатньої кількості засобів протиповітряної оборони, щоб мати змогу ефективно протидіяти російському ракетному терору. Було висловлено думку, що розбудова ефективної системи ППО в Україні має стати одним з елементів гарантій безпеки", - ідеться в повідомленні.

 

Співрозмовники окремо обговорили блок питань, пов’язаних із виробленням гарантій безпеки для України, у розвиток позиційного документа, що його підготувала Міжнародна експертна група Єрмака-Расмуссена.

 

Під час переговорів також відбувся ґрунтовний обмін думками щодо останніх провокативних заяв російської сторони про нібито наміри України застосувати "брудну бомбу". Було наголошено на абсолютній безпідставності таких звинувачень, а також на тому, що вони є частиною кампанії з дезінформації, яку проводить путінська росія проти України.

 

Керівник ОП повідомив співрозмовників про заходи з реагування на такі закиди кремля.

 

"Представників США, Великої Британії та Франції було поінформовано про готовність прийняти делегацію експертів МАГАТЕ, які зможуть пересвідчитись у безпідставності російських звинувачень. Співрозмовники високо відзначили зусилля України щодо залучення Агентства до розв’язання цієї ситуації", - сказано в повідомленні.

 

Також учасники переговорів погодилися з думкою про те, що демократичний світ має зробити все можливе, щоб не допустити використання росією ядерної зброї або "брудної бомби" проти України.

 

Міністр оборони рф сергій шойгу провів телефонні переговори з міністрами оборони Франції Себастьєном Лекорню, Туреччини Хулусі Акаром і Великої Британії Беном Воллесом, під час яких "висловив стурбованість у зв'язку з, нібито, можливим застосуванням Україною "брудної бомби".

 

Президент Володимир Зеленський вважає, що такі заяви рф свідчать про те, що росія вже все підготувала, тому світ має максимально жорстко на це відреагувати.

 

Очільники зовнішньополітичних відомств США, Франції та Великої Британії виступили зі спільною заявою, засудивши брехливі спроби росії звинуватити Україну в готовності застосувати "брудну бомбу" на власній території й підтвердивши непохитну підтримку України.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба офіційно запропонував МАГАТЕ направити експертів на ядерні об’єкти України, щоб спростувати брехню рф про "брудну бомбу".

 

Як повідомляла УМ, Британія, США і Франція відкинули брехню рф про українську «брудну бомбу».