Росіяни залишають правий берег Дніпра на Херсонщині: бояться наступу ЗСУ

12:16, 20.10.2022
Росіяни залишають правий берег Дніпра на Херсонщині: бояться наступу ЗСУ

На Херсонщині росармія переміщує військову техніку та особовий склад з правого на лівий берег Дніпра (солдати знімають фото і відео, і викладають у соцмережі). (Скріншот відео)

На тлі нещодавніх стрімких успіхів ЗСУ російські окупанти переміщують військову техніку та особовий склад з правого на лівий берег Дніпра на Херсонщині.

 

Як інформує УМ, журналісти «Схем» та російської служби «Радіо Свобода» 20 жовтня опублікували відповідні супутникові знімки.

 

Так, з початку жовтня вантажний пором здійснив вже низку рейсів, переправляючи російських військових та військову техніку через Дніпро з району селища Козацьке до Нової Каховки. Наприклад, ось зафіксований такий рейс від 5 жовтня.

 

На супутникових знімках за 8 жовтня пором знову йде у бік Козацького порожнім.

 

 

Також журналісти знайшли російського військового Макара Теплінського, який опублікував фотографію з порома з військовими вантажівками. Також він опублікував і відео, на якому зняв, як пливе на цьому поромі разом з військовою технікою.

 

 «Ми пливемо!» — каже він. «Ти це кому показуєш?» — запитує у Теплінського інший окупант. Журналісти змогли ідентифікувати локацію на його відео і її точні координати: відео було зняте біля правого берега Дніпра в районі селища Козацьке. У цей час пором з військовою технікою рухався каналом через острів Козацький у напрямку Нової Каховки. ЗСУ вже завдавали кілька ударів по цій поромній переправі.

 

Увечері 18 жовтня в окупованій Херсонській області оголосили про «організоване переміщення цивільного населення на лівий берег Дніпра». Командувач російських військ у війні проти України генерал суровікін заявив, що подальші дії щодо Херсону будуть залежати від «непростої військово-тактичної ситуації, не виключається ухвалення непростих рішень».

 

19 жовтня окупаційна влада Херсонщини оголосила, що всі її «відомства» покидають Херсон і переїжджають на лівий берег області.

 

20 жовтня британська розвідка повідомила, що росіяни, ймовірно, готуються відступати з правобережжя Херсонщини. Ключовим завданням будь-якої російської операції буде виведення військ та їхньої техніки у хорошому стані через річку шириною в один кілометр.

 

Як повідомляла УМ, на Каховській ГЕС росіяни планують підрив для прикриття відступу.