До Різдва: підрив Кримського мосту може пришвидшити темпи деокупації Херсонщини

17:01, 12.10.2022
До Різдва: підрив Кримського мосту може пришвидшити темпи деокупації Херсонщини

Наразі у Херсонській області українські війська вийшли на низку ключових позицій. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Сьогодні російське інформагентство "РИА "Новости" повідомило про те, що ФСБ Росії оприлюднила попередні результати розслідування вибуху на Кримському мосту. За даними російських спецслужб, наразі затримано  п'ятьох громадян Росії, трьох громадян України та Вірменії, які  начебто "брали участь у підготовці злочину".

 

За версією окупантів, організатором вибуху було ГУР МОУ та його керівник Кирило Буданов.

 

Варто зазначити, що низка українських ЗМІ, зокрема "Українська правда, повідомляли, що за вибухом на  Кримському мосту стоїть Служба безпеки України.

 

Менше з тим, ситуація навколо Кримського мосту може позитивно вплинути на темпи деокупацію захоплених районів Херсонської області, у першу чергу, правого берега Дніпра. Можемо вже говорити та констатувати, що російське угруповання, яке розташоване на Херсонщині, позбавлено можливості отримання боєкомплектів, паливно-мастильних матеріалів, і головне –  проведення ротації особового складу і вивезення поранених.

 

До подій 8 жовтня, лише за добу Кримським мостом в бік Херсона проходило більше 50 вагонів з військовою технікою та спорядженням. Виведення з ладу, навіть тимчасове, створить передумови щодо подальшого успішного характеру просування українських військ у бік Берислава і Херсона.

 

Зазначу, що Кримський міст є основною логістичною складовою не тільки військової компоненти, але й окупаційної адміністрації.

 

З урахуванням того, що Антонівський автомобільний і залізничний мости вже давно під вогневим ураженням ЗСУ, то після фактичної блокади Кримського мосту окуповані території Херсонської області і АРК Крим є фактично ізольованими. У росії залишається лише морський шлях, а це – і погіршення і удорожчання логістики.

 

Не випадково після підриву окупаційна адміністрація заявила, що наразі в руки кримчан "буде продаватися не більше трьох кілограмів бакалеї, тобто крупи, і так далі". Це перше свідчення того, що вже є певні економічні труднощі, і російська федерація змушена рахуватися з цим фактом.

 

Крім того, виведення з ладу Кримського мосту паралізує можливість для окупаційної армії підтримувати життєдіяльность російського контингенту на окупованих територіях  Херсонській області.

 

Не випадково англійська розвідка та інші західні спеціалісти називають конкретні дати, а саме: католицьке різдво, як можливу дату деокупації Херсонської області. Наразі у Херсонській області українські війська вийшли на низку ключових позицій. Це, власне, нависання над російськими угрупованнями в районі Берислава, і, відповідно, можливість прориву фронту в районі Снігурівки.

 

Берислав цікавий тим, що розташований у 10 км від Нової Каховки. Нова Каховка – це вода в Крим.

 

Крім того, успішний характер просування ЗСУ у Херсонській області і  вихід на позиції  в районі Берислава і Нової Каховки, дасть можливість тримати під вогневим контролем Кримський перешийок.  Якщо ці завдання будуть виконані у найближчий час – листопад-грудень, то тоді можна буде говорити про звільнення Кримського півострова у найближчій історичній перспективі – у 2023 році.