Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині покликаний завадити рф зміцнити позиції до зими

13:31, 06.10.2022
Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині покликаний завадити рф зміцнити позиції до зими

США закликають ЗСУ пришвидшити контрнаступ на півдні України

Сполучені Штати кваплять  Україну розпочати вирішальний контрнаступ та звільнити окуповані території на півдні до початку зими, адже погіршення погодних умов дасть змогу Росії закріпитись на захоплених територіях.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Financial Times.

 

Як повідомляє FT, Збройним силам України необхідно якнайшвидше відбити південь, бо земля в регіоні не промерзала останні три роки, а це означає, що місцевість незабаром стане дуже брудною. За таких умов буде важко маневрувати, через що доведеться використовувати основні дороги та бути назахищеними від атак.

 

Демократ із сенатського комітету з міжнародних відносин Кріс Мерфі заявив, що Україні потрібно продовжувати використовувати свою перевагу. На його думку, "джерелом життєвої сили" для України є доступ до Одеси.

 

«Бойовий сезон закінчується. Українці отримали перевагу і їм потрібно продовжувати свій наступ. В довгостроковій перспективі для України стане катастрофою, якщо Росія зможе відрізати для неї доступ до акваторії від Маріуполя до Одеси. Життєва сила України пов’язана з доступом до Одеси. Тому важливо зберігати наступальну позицію, а не лише вести оборону на півдні»,— зазначив Кріс Мерфі.

 

Утім західні союзники розглядають звільнення окупованого Херсону як вирішальне випробування для України. За оцінками військових чиновників та аналітиків, Україна може звільнити Херсон до середини листопада. Представник Міноборони США повідомив, що ЗСУ вже просунулися на північний схід від міста та закріпилися на річці Дніпро. 

 

«Справжньою катастрофою для України буде, якщо Росія перекриє доступ до водних ресурсів від Маріуполя до Одеси. Життєва сила України – це доступ до Одеси. Тому їм важливо займати наступальну позицію на півдні, а не лише оборонну», – цитує видання сенатора Кріса Мерфі.

 

За даними FT, Україна погодилася, що найближчі тижні матимуть вирішальне значення для кампанії з деокупації території на півдні. Водночас представник у НАТО повідомив, що Росія вже зміцнила позиції на півдні: «Росіянам знадобилося багато зусиль і багато часу, щоб окопатися трохи інакше, ніж вони робили це на сході. Вони змогли перемістити броню, вони змогли побудувати елементарний захист».

 

Західні союзники України уважно стежать за контрнаступом ЗСУ на Херсонщині, як пише FT, шукаючи доказів того, що українські військові можуть застосувати отриману зброю для комплексного та багатостороннього нападу на глибоко закріплені позиції в міському середовищі.

 

 У серпні керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що для України життєво необхідно завершити активну фазу війни до настання зими.

 

Нагадаємо: 4 жовтня стало відомо, що Збройні сили України звільнили від окупації російських загарбників ще вісім населених пунктів у Херсонській області.

 

Начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк на брифінгу повідомила, Збройні сили Україні від початку жовтня звільнили від російських окупантів понад 400 квадратних кілометрів Херсонської області.

 

«Маємо досить переконливі успіхи, напрямки ми не називаємо, але вже понад 400 квадратних кілометрів Херсонщини звільнено від окупантів (з початку активних дій в жовтні –ред.. І ми просуваємось далі».

 

Загалом, за словами Гуменюк, на південному напрямку ситуація залишається складною і розвивається надзвичайно динамічно. Українські сили оборони просуваються, на кількох напрямках заглиблення по лінії фронту відбувається до 20 кілометрів.

 

Як повідомляла УМ, на Херсонщині ЗСУ визволили цілу низку населених пунктів.

 

Ексдиректор Центрального розвідувального управління США Девід Петреус заявив, що до ядерних погроз росії потрібно ставитися серйозно. У разі ядерного удару по Україні, США знищать усі сили рф, які тільки зможуть побачити.