Канада та країни Балтії першими підтримали щонайшвидше прийняття України до НАТО

12:17, 01.10.2022
Канада та країни Балтії першими підтримали  щонайшвидше прийняття України до НАТО

Від членства України Альянс тільки виграє, вважають в Латвії

Влада Канади та країн Балтії заявила про підтримку заявки України на вступ до Північноатлантичного альянсу.

 

Як інформує Україна молода, про це глава МЗС Канади Мелані Жолі заявила під час спільної пресконференції з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

 

«Як я вже казала, ми вважаємо, що Україна має бути членом НАТО. Таку позицію ми відстоюємо вже понад десятиліття. І ми віримо в політику "відкритих дверей»,– сказала глава канадського МЗС.

 

За словами канадської чиновниці, її країна завжди вірила у те, що Україна має бути частиною НАТО. Жолі також заявила, що Оттава продовжуватиме постачати Києву озброєння і навчатиме українських військовослужбовців, у тому числі у співпраці з Великою Британією.

 

Також очільник МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс, голова МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс та голова МЗС Естонії Урмас Рейнсалу опублікували на своїх сторінках ідентичні повідомлення на підтримку якнайшвидшого вступу України до НАТО.

 

«Балтійські друзі України повністю підтримують якнайшвидше прийняття України до НАТО. Надихаюча сміливість України може лише зміцнити нашу союз», - йдеться в повідомленні балтійських міністрів.

 

Як відомо, щоб вступити до Альянсу, країна- претендент має подати заявку на вступ. Якщо всі тридцять членів НАТО приходять до одноголосного рішення, кандидата офіційно запрошують розпочати переговори щодо вступу. 

 

Наразі Україна отримала підтримку від 4 країн.

 

Нагадаємо, президент росії володимир путін 30 вересня, оголосив про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

 

Як повідомляла УМ, в п’ятницю Володимир Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу і закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).

 

Генсек НАТО заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз – допомога.