рф має залишити Запорізьку АЕС - заява 50 країн-учасниць МАГАТЕ

15:17, 30.09.2022
рф має залишити Запорізьку АЕС - заява 50 країн-учасниць МАГАТЕ

П’ятдесят країн закликали росію припинити ядерний шантаж та вивести військаіз ЗАЕС

Зупинити ядерний шантаж та негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках закликали росію представники 50 країн-учасниць Генеральної конференції МАГАТЕ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

 

Підписанти наголосили, що саме захоплення Запорізької АЕС військами Росії є головною причиною загроз для ядерної безпеки та фізичного захисту в Україні. 

 

«Ризики ядерних інцидентів залишатимуться високими, поки Російська Федерація присутня на майданчику Запорізької АЕС. Станція має й надалі залишатися приєднаною до української електромережі як невіддільна частина української енергетичної системи»,– йдеться у заяві.

 

Також учасники конференції зазначили, що будь-які сфальшовані референдуми, проведені РФ у межах міжнародно визнаних кордонів України, не матимуть юридичного чи політичного впливу на статус ЗАЕС, чи територій навколо неї.

 

«Ми знову закликаємо РФ негайно припинити всі дії проти ядерних об'єктів в Україні для того, щоб українські компетентні органи змогли відновити повний контроль над ними... і для того, щоб МАГАТЕ безпечно та в повному обсязі здійснювало свою діяльність із перевірки гарантій в Україні»,– йдеться у спільній заяві.

 

23 вересня у Кабміні підтвердили, що МАГАТЕ планує збільшити місію на ЗАЕС.Обговорюється відправлення місій ООН та ЄС.

 

26 вересня розпочалися переговори щодо створення зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

 

26 вересня Польща запропонувала вигнати росію із МАГАТЕ.

 

Як повідомляла УМ, світ був кілька разів за крок від аварії на ЗАЕС через провокації рф.