Червоний Хрест не виконує мандат щодо зустрічей з військовополоненими - омбудсмен

13:43, 24.09.2022
Червоний Хрест не виконує мандат щодо зустрічей  з військовополоненими - омбудсмен

Омбудсмен Дмитро Лубінець зустрінеться з керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо невиконання ним свого мандата.

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що жоден з українських захисників у полоні не зустрічався з представниками Червоного Хреста. Виходячи з цього, Україна хоче порушити питання невиконання мандата МКЧХ щодо зустрічей з військовополоненими.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив в Телеграмі.

 

«Жоден із військовополонених, яких ми звільнили, не бачив представника Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандата МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити»,- зазначив уповноважений.

 

Лубінець додав, що планує на початку жовтня зустрітися з керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві.

 

Омбудсмен пояснив, що представники МКЧХ брали на себе зобов'язання щодо захисників Маріуполя, а їх мандат змушує Росію виконувати Женевські конвенції.

 

«Вони були присутні під час виходу з "Азовсталі" наших героїв у Маріуполі й, відповідно до своїх мандатів, брали на себе зобов'язання це перевіряти, за цим стежити, моніторити цю ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося»,- підкреслив він.

 

Як повідомляла УМ, 22 вересня Україна та Росія провели наймасштабніший обмін полоненими. Додому повернулися 215 захисників, з яких 108 бійців "Азову".

 

Натомість Україна звільнила 55 російських військових та нардепа Віктора Медведчука.