СБУ нейтралізувала хакерів за «злам» 30 млн акаунтів громадян України та ЄС

10:41, 23.09.2022
СБУ нейтралізувала хакерів за «злам» 30 млн акаунтів громадян України та ЄС

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності всіх винних осіб. (Фото: СБУ)

Хакерське угруповання, яке діяло в інтересах росії у Львові нейтралізувала Служба безпеки України.

 

Як інформує УМ, про це 23 вересня повідомив пресцентр СБУ.

 

Зловмисники зламували активні облікові записи інтернет-користувачів з України та Євросоюзу, отримуючи доступ до персональних даних громадян.

 

Цю конфіденційну інформацію вони продавали через анонімну платформу «Даркнет», а гроші отримували на заборонені в Україні електронні платіжні системи ЮMoney, Qiwi та WebMoney.

 

За попередніми даними, хакери продали орієнтовно 30 млн акаунтів і одержали прибуток у розмірі майже 14 млн грн.

 

Їхніми «оптовими клієнтами» були прокремлівські пропагандисти. Саме вони використовували одержані установчі дані українських та іноземних громадян для поширення фейків із фронту та створення панічних настроїв. Метою таких маніпуляцій була масштабна дестабілізація в країнах.

 

Також встановлено, що зламані акаунти використовувались нібито від імені пересічних людей для поширення дезінформації щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ЄС.

 

За даними слідства, до складу угруповання входили декілька хакерів зі Львова. Спеціалізоване комп’ютерне обладнання вони встановили у своїх помешканнях.

 

Зловмисники проникали до чужих акаунтів через шкідливе програмне забезпечення.

 

Під час обшуків правоохоронці виявили в них жорсткі магнітні диски з персональними даними громадян, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карти та флеш-накопичувачі з доказами незаконної діяльності.

 

Організатору повідомили про підозру за ч. 1 ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України.

 

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

 

Заходи з викриття злочинів проводили співробітники кіберпідрозділу СБУ Львівської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Галицької окружної прокуратури Львова.

 

Як повідомляла УМ, Служба безпеки України в Києві нейтралізувала російських агентів, які збирали інформацію про критичну інфраструктуру та військові обʼєкти.