Екскомандир полку «Азов» Макс Жорін розповів деталі звільнення захисників Маріуполя

15:45, 22.09.2022
Екскомандир полку «Азов» Макс Жорін розповів деталі звільнення захисників Маріуполя

Звільнені азовці передають вітання всім, хто боровся за їхнє повернення!

Понад дві сотні оборонців Маріуполя, серед яких і бійці полку "Азов" цієї ночі були визволені з російського полону у межах обміну.

 

Екскомандир "Азову" Максим Жорін розповів, що військовополонені українці про обмін та повернення додому і не думали, а передбачали, що їх везуть на допит чи розстріл.

 

Як інформує Україна молода, про це Максим Жорін повідомив у своєму Telegram-каналі.

 

У своєму відеозверненні військовий зауважив, що повернення групи захисників “Азовсталі” – це та подія, в яку мало хто вірив.

 

«Але, тим не менш, це правда. Україна змогла повернути додому більше двох сотень українських героїв, які захищали Маріуполь, які захищали «Азовсталь»»,– наголосив він.

 

Жорін зауважив, що серед двох сотень захисників є “азовці”, морпіхи, представники СБУ, Нацполіції та Нацгвардії.

 

Повернули зокрема й українських захисниць, серед яких – вагітна, яка тривалий час перебувала у полоні, та Катерина Поліщук, відома украінцям, як «Пташка».

 

«Серед тих, кого змогли забрати з лап росіян, є командир полку “Азов” Денис Прокопенко. Він поки що тимчасово знаходиться не на території України, але найголовніше це те, що він вже не в лапах наших ворогів і знаходиться у повній безпеці»,– сказав Жорін.

 

Щодо стану здоров’я повернених військовополонених, то у більшості він дуже складний. Майже всім потрібна медична допомога, і над тим, аби допомогти звільненим полоненим, працює чимало осіб, зокрема й Патронатна служба “Азову”.

 

«Проте морально-бойовий дух всіх тих, хто повернувся, надзвичайно високий. Хлопці всі задоволені. Навіть не всі ще вірять у те, що з ними відбулось, що вони насправді вже вдома. Багато хто дорогою думав, що когось ведуть на розстріл, когось везуть знову на допит, когось везуть знову знущатись. Але вони вже вдома, вони в безпеці»,– додав Жорін.

 

Він зауважив, що зараз важливо не забувати, що ще велика кількість українських захисників досі перебувають у полоні, тож потрібно сконцентруватись над тим, аби всіх їх повернути.

 

Як повідомляла УМ, масштабний обмін полоненими відбувся пізно увечері 21 вересня: Україні вдалося звільнити 215 захисників, серед них 10 іноземців – віддали рф Медведчука та 55 окупантів.