рф не збирається відводити свої війська від Запорізької АЕС - Пєсков

14:43, 12.09.2022
рф не збирається відводити свої війська від Запорізької АЕС - Пєсков

Демілітаоизовувати територію ЗАЕС та її околиці росія добровільно не збирається.

Дмитро Пєсков, прессекретар путіна  заявив, що рф не планує відводити війська з території Запорізької АЕС.

 

Як інформує УМ, про це 12 вересня повідомило пропагандистське видання РИА Новости у Телеграм.

 

"Про відведення військ від Запорізької АЕС не йдеться, головне - змусити Україну припинити обстріл станції, вони загрожують катастрофічними наслідками", - сказав речник Кремля.

 

Останнім часом російські військові послідовно обстрілюють територію станції. В "Енергоатомі" застерігають, що обстріли здійснюються, щоб знищити інфраструктуру, відімкнути від енергосистеми України та знеструмити південь нашої країни. Розмови про перепідключення ЗАЕС до енергомережі РФ велися окупантами від початку.

 

8 серпня окупанти заявили про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати. Україна надіслала в ООН та МАГАТЕ листи з вимогою направити безпекову місію на ЗАЕС.

 

11 серпня у Нью-Йорку відбулося засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації на Запорізькій АЕС. Засідання скликали на запит Росії через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових.

 

Представник України закликав до демілітаризації станції задля візиту місії МАГАТЕ, але постійний представник РФ не підтримав цю пропозицію. Мовляв, Росія "захищає АЕС", у тому числі від можливих терактів.

 

Згодом у МЗС РФ заявили, що поїздка делегації МАГАТЕ на Запорізьку АЕС через Київ, а потім через лінію зіткнення є небезпечною.

 

25 серпня ЗАЕС вперше у своїй історії повністю відключено від мережі через відключення останньої (четвертої) лінії зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України - ПЛ-750 кВ ЗАЕС - "Дніпровська". Наступного дня один з енергоблоків вдалося підключити.

 

За два дні Міжнародне агентство з атомної енергії сформувало склад місії на станцію. Місія вже прибула в Україну і 1 вересня відвідала ЗАЕС. Втім, цього дня росіяни вдались до провокацій з масованими обстрілами Енергодару.

 

6 вересня Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) представило звіт за підсумками інспекції на Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі.

 

Як повідомляла УМ, Запорізьку АЕС 11 вересня повністю відключили від енергомережі.