МАГАТЕ зафіксувало техніку та вояків на території Запорізької АЕС

18:19, 06.09.2022
МАГАТЕ зафіксувало техніку та вояків на території Запорізької АЕС

Експерти МАГАТЕ підтвердили наявність російської техніки та військових на ЗАЕС (Фото МАГАТЕ)

У вівторок, 6 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні та підтвердило, що Росія розмістила техніку та військових на території ЗАЕС.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у звіті МАГАТЕ.

 

Члени місії підтвердили, що Росія розмістила військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2.

 

Також місія МАГАТЕ зафіксувала присутність експертної групи "Росатома", яка, як заявила їм російська сторона "надає поради щодо ядерної безпеки, захищеності й дій керівництву ЗАЕС".

 

 

«МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу "Росатома" може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційне тертя в контексті процесу ухвалення рішень»,– зазначається у звіті.

 

Також згадується, що присутність росіян на ЗАЕС справила негативний вплив на український персонал станції, який перебуває в "надзвичайно стресових умовах".

 

У своїх рекомендаціях МАГАТЕ закликає до негайного припинення будь-яких обстрілів станції для уникнення її подальшого пошкодження, для чого потрібна "згода всіх відповідних сторін". При цьому не вказується, хто саме здійснює обстріли.

 

Також фахівці організації закликають до вивезення з території ЗАЕС "усіх транспортних засобів, які можуть втручатися в роботу систем безпеки та обладнання", а також створити належні робочі умови для персоналу.

 

Окрема рекомендація стосується "негайного створення зони ядерного захисту" довкола Запорізької АЕС, у чому МАГАТЕ готова посприяти.

 

«Ситуація в Україні є безпрецедентною. Уперше збройний конфлікт триває на території великої ядерної установки»,– підкреслюється у висновках звіту, де наголошується на загрозі потенційного ядерного конфлікту.

 

Як повідомляла УМ, на ЗАЕС відключили останню лінію, що що з`єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України. Це сталося через пожежу, спричинену російськими обстрілами