На українсько-польському кордоні фури стоять у черзі довжиною 45 км

13:18, 04.09.2022
На українсько-польському кордоні фури стоять у черзі довжиною 45 км

На польському кордоні черга з автівок сягає 45 км

Ситуація на українсько-польському кордоні стає критичною через низьку пропускну здатність митниці з польської сторони. При чому кількість вантажних автомобілів на українсько-польському кордоні постійно зростає. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у Telegram. 
 
Цього тижня черга з вантажних автівок до пункту пропуску "Ягодин" на польському кордоні перетнула межу у 45 кілометрів. Відтак водії змушені практично жити на узбіччі. 
 
За словами Мустафи Найєма, головна причина черг – це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль. Натомість кількість працівників українських служб збільшилась майже у 1,5 раза, що дозволяє зменшити час перевірки одного авто до 10-15 хв. 
 
«Головний показник – порівняння довжини черг з української та польської сторони: якщо з нашого боку, на експорт вони сягають від 10 до 45 кілометрів, то з польського боку 5 кілометрів - максимум» – відзначив заступник міністра. 
 
У докризовий період за добу польські фітосанітарні та ветеринарні служби приймали близько 80 вантажівок на добу.  Тепер середній показник за останні кілька днів – 19 вантажівок.
 
Ситуація ускладнюється й тим, що від початку повномасштабного вторгнення Росії український експорт в більшості сконцентрований саме на автомобільних дорогах. 
 
Мустафа Найєм додає, що розв’язанням проблеми є банальне збільшення на польській стороні кількості працівників фітосанітарних та ветеринарних служб.
 
Нагадаємо, у пункті пропуску "Ягодин" на кордоні з Польщею утворилися черги, що подекуди сягають 23 км, внаслідок нестачі фітосанітарів з боку Польщі.
 
Україна та Польща впродовж наступних тижнів збільшать пропускну спроможність на пункті пропуску "Краковець-Корчова" щонайменше на 50%
 
Як повідомляла УМ, з метою зменшення черг у пунктах пропуску, в Україні найближчим часом з'явиться електронна черга для перетину кордону..