ЄС наступного тижня може призупинити візовий режим з РФ — Financial Times

16:19, 28.08.2022
ЄС наступного тижня може призупинити візовий режим з РФ — Financial Times

У громадян росії є всі шанси стати persona non grata в ЄС.

Наступного тижня міністри закордонних справ країн-членів ЄС мають намір призупинити дію угоди про спрощений візовий режим з Росією.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Financial Times.

 

Як пише видання, таке рішення міністри планують ухвалити під час дводенної зустрічі у Празі (Чехія), що розпочнеться у вівторок, 30 серпня. Про це Financial Times повідомили троє офіційних осіб, які беруть участь у переговорах.

 

Угода, яку хочуть скасувати у ЄС, передбачає спрощення на основі взаємності видачі віз для перебування на термін не більше 90 днів громадянам Російської Федерації у ЄС та громадян країн Європейського союзу у РФ.

 

Тобто ЄС має намір скасувати спрощений порядок надання віз росіянам. Такі рішення призведе до того, що росіянам необхідно буде подавати більше документів для отримання віз, що зробить цей процес дорожчими та збільшить час очікування на отримання візи.

 

«Ми повинні надіслати сигнал російському населенню, що ця війна не є нормальною, це неприйнятно», — сказав високопоставлений чиновник ЄС, який брав участь у переговорах.

 

«Ми перебуваємо у винятковій ситуації, і це вимагає виняткових кроків. Ми хочемо вийти за рамки призупинення спрощення візового режиму», — сказав він, додавши, що до кінця року можуть бути запроваджені більш глибокі зміни.

 

Як пише FT, таке рішення дозволить скоротити кількість дозволів на подорожі росіянам на тлі пошуку консенсусу між східними країнами ЄС, які вимагають повної заборони на видачу віз росіянам, та Німеччиною і Францією і деякими іншими країнами Західної Європи, які виступають проти цього.

 

Як відомо, країни східної Європи, включаючи Чехію та Польщу, а також країни Балтії в односторонньому порядку вже припинили видавати росіянам туристичні візи, а також заявили про намір не пускати на свою територію росіян з візами, отриманими в інших країнах ЄС.

 

Оскільки авіасполучення між ЄС і Росією призупинено, багато російських туристів використовують саме країни Балтії як транзитний маршрут до інших країн ЄС. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що 30% росіян, які подорожують до ЄС, здійснюють це через територію Естонії.

 

На тлі цього східні країни ЄС вимагають від Брюсселя ввести повну заборону на видачу віз росіянам, як це раніше пропонував президент Володимир Зеленський, щоб покарати росіян за їх підтримку війни проти України.

 

Деякі країни ЄС, як-от Данія, також підтримують таке рішення, але за умови, що воно буде колективно ухвалене всіма 27 країнами-членами Євросоюзу.

 

Водночас інші країни, зокрема Німеччина, застерігають від повного закриття кордонів для росіян, аргументуючи це тим, що винятки повинні бути збережені для прохань про надання притулку та дозволу дисидентам режиму Путіна втекти.

 

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель виступив проти заборони на в'їзд до ЄС для всіх громадян країни-агресора Росії, заявивши, що блок повинен «бути більш вибірковим».

 

Глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс заявив, що у разі, якщо спільного рішення не буде знайдено, він «не виключає регіональної угоди між країнами, які найбільше постраждали від величезних потоків російських туристів, що зловживають європейською гостинністю».

 

Як повідомляла УМ, до кінця серпня, коли відбудеться слухання ЄС щодо сьомого пакета санкцій проти росії, ще є час, проте в мордорі вже зчинився неабиякий ґвалт.