Аварія на ЗАЕС радіаційною хмарою накриє південь України та певні регіони рф – Енергоатом

15:50, 28.08.2022
Аварія на ЗАЕС радіаційною хмарою накриє південь України та певні регіони рф – Енергоатом

Аварія на ЗАЕС матиме катастрофічні наслідки не лише для України, але стане другим Чорнобилем і для самої росії. (Фото: Телеграм Енергоатом)

У разі важкої аварії на Запорізькій атомній електростанції радіаційна хмара відповідно до рози вітрів на понеділок, 29 серпня, накриє частину півдня України та південно-західні регіони росії.

 

Як інформує УМ, про це 28 серпня повідомили в Енергоатомі у Телеграмі.

 

«В разі аварії на одному з енергоблоків ЗАЕС хмара розповсюдження радіації рухатиметься за вітром на південний схід у бік росії. Відповідний розрахунковий прогноз станом на 29 серпня 2022 року зробили фахівці Держатомрегулювання України», - ідеться в повідомленні.

 

Як зазначається, населенню на потенційно небезпечних територіях показано проведення йодної профілактики та обмеження перебування на відкритій місцевості без гострої потреби, а в разі її появи застосовувати захисні засоби для органів дихання.

 

Також рекомендовано провести герметизацію приміщень (вікон, дверей), відключити кондиціонери, вентилятори, закрити вентиляційні продухи, димоходи тощо. Ввести спеціальні режими роботи шкіл та дитячих садків, організувати санітарні бар’єри на входах до приміщень, що включають зняття верхнього одягу та перевзування.

 

Крім того, на потенційно небезпечних територіях рекомендується вжити заходів з герметизації та упаковки продуктів харчування, води, білизни, документів і цінних речей, обмежити лісокористування та не порушувати заборону на полювання і рибну ловлю в місцевих водоймах.

 

Для запобігання запиленню на відкритих місцевостях рекомендовано проведення дезактивації територій, а також введення спеціальних обмежень для автотранспорту щодо виїзду на узбіччя, руху по дорогах без жорсткого покриття.

 

Нагадаємо, що Запорізька атомна електростанція, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

 

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

 

На початку наступного тижня інспектори МАГАТЕ планують приїхати на захоплену росією Запорізьку АЕС. Агентство має намір оцінити стан безпеки станції та розв’язати проблеми, спричинені бойовими діями. Крім того, група фахівців може доставити на АЕС запасні частини, прилади радіаційного контролю та інші необхідні матеріали для підвищення рівня безпеки станції.

 

Як повідомляла УМ, Запорізька АЕС продовжила виробляти електроенергію для України.