У Польщі закликають ООН направити миротворців на Запорізьку АЕС

15:22, 15.08.2022
У Польщі закликають ООН направити миротворців на Запорізьку АЕС

Генерал Роман Полько переконаний, що на демілітаризованій зоні мають з´явитися «війська під блакитним прапором, у блакитних касках».

Колишній командир польського спецпідрозділу генерал Роман Полько закликає ООН направити миротворчі війська до району Запорізької атомної електростанції, яка постійно зазнає обстрілів з боку російських окупантів.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє  Ziare.com.
 
За його словами, досі, за винятком комюніке про створення демілітаризованої зони, ООН не зробила жодних кроків у цьому напрямку.
 
«Ми вже говорили про такі рішення кількома місяцями раніше. Польська сторона представила їх: щоб війська ООН та Червоного Хреста увійшли до цих зон і виконували свої статутні завдання. Адже ці структури були створені для виконання цих завдань у ситуаціях, аналогічних тій, що склалася в Україні»,— наголосив генерал.
 
Полько також заявив, що у демілітаризованій зоні мають з'явитися «війська під блакитним прапором, війська ООН у блакитних касках».
 
«Загроза того, що там може статися, впливає на безпеку світу і, звичайно, на безпеку Європи»,— сказав генерал в інтерв'ю Радіо Польща.
 
На закінчення генерал наголосив, що «Путін переконаний, що світ нічого не може зробити». «Бо ООН не доклала жодних зусиль — крім декларацій для створення демілітаризованої зони. Там мають бути розміщені війська. Ці переговори мали відбутися набагато раніше, вони повинні вестися набагато інтенсивніше»,— сказав Роман Полько.
 
Представник США на засіданні Ради Безпеки ООН закликав Росію здати український центр та створити навколо нього демілітаризовану зону. Українська розвідка твердить, що росіяни готують провокації на атомній станції.
 
Як повідомляла УМ, вже 43 країни закликали росію негайно вивести війська з території Запорізької АЕС. Наголошується, що перебування там окупантів створює загрози для її безпечної роботи.