Захоплена Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю - голова МАГАТЕ

14:19, 03.08.2022
Захоплена Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю - голова МАГАТЕ

Директор МАГАТЕ, який відвідував Україну тричі, так і не побував на окупованій ЗАЕС. (Фото з відкритих джерел)

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі попередив, що найбільша атомна електростанція Європи захоплена рашистами Запорізька АЕС і «повністю вийшла з-під контролю».
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Sky News 
 
«Були порушені усі принципи ядерної безпеки. Те, що поставлено на карту, надзвичайно серйозне, надзвичайно серйозне та небезпечне»,– цитує його слова видання.
 
Управлінець нагадав про обстріли, що відбувалися біля об'єкта на початку повномасштабного вторгнення. І закликав росію та чомусь Україну дозволити експертам відвідати комплекс, аби запобігти ядерній аварії.
 
окупанти нині контролюють АЕС, утримуючи український персонал та не цураючись насильства щодо них. За словами очільника МАГАТЕ, організація має певний канал зв'язку із працівниками електростанції, проте він «несправний» і «уривчастий».
 
Він також вказав, що фактично були перервані поставки обладнання та запчастин на станцію, тож неможливо бути впевненим, що АЕС отримує усе необхідне.
 
«Якщо зібрати усе це разом, то у вас є перелік речей, які ніколи не повинні відбуватися на жодному ядерному об'єкті»,– резюмував Гроссі.
 
Нагадаємо, нещодавно московити викрали трьох працівників ЗАЕС із керівного персоналу. За даними «Енергоатому», загарбники зберігають зброю та вибухівку просто в машинних залах енергоблоків найбільшої в Європі АЕС.
 
Як повідомляла УМ, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив,, що росія використовує окуповану Запорізьку АЕС як військову базу, яка служить окупантам своєрідним «ядерним щитом».