Цвітіння Дніпра фіксують екологи через спеку

15:42, 02.08.2022
Цвітіння Дніпра фіксують екологи через спеку

Цвітіння Дніпра відбувається кожен рік у другій половині літа. (Фото з відкритих джерел)

Пекуча спека в Україні у другій половині літа призвела до цвітіння річки Дніпро.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник служби утримання водних об'єктів КП “Плесо” Євген Кобан у коментарі УНН у вівторок.

 

«Цвітіння Дніпра відбувається кожен рік у другій половині літа. Усе зелене, що є в Дніпрі, воно потрапляє туди з Київського водосховища (Київське море – ред.). Це відбувається через спеку та високу температуру. Така ситуація спостерігається не тільки у Києві, але й в інших містах та по всьому світі», – пояснив речник служби.

 

За його даними, існують певні норми, яким має відповідати якість води. Погіршення стану водойм часто відбувається після дощу — такі норми можуть бути перевищені.

 

«Ми беремо аналізи, проводимо моніторинг поверхневих вод, і деякі пляжі відповідають нормам, а деякі - ні. Потім це змінюється через погодні умови», – пояснив пан Кобан.

 

Відповідаючи на запитання журналіста, чи впливає війна на бактеріологічний стан водойм, речник зауважив, що військові події можуть вплинути на якість води з хімічної точки зору, проте не впливають на бактеріологічний стан.

 

Зауважимо, екологи наголошують, що ситуація із забрудненням Дніпра погіршується з кожним роком.

 

Минулого року повідомляли, що екологічний стан Дніпра катастрофічний – у поверхневих водах був виявлений 161 забруднювач.

 

За словами людей, у яких є контакт з водою, цвітіння річки часто викликає алергію, а основною причиною називають фосфати. Ними харчуються водорості та завдяки ним розростаються.

 

Як повідомляла «УМ», цього року в Холодному Яру на Черкащині знову садитимуть півонії.