Блінкен не бажає визнавати росію спонсором тероризму

11:56, 30.07.2022
Блінкен не бажає визнавати росію спонсором тероризму

Державний секретар Блінкен побоюється визнавати Росію державою - спонсором тероризму, оскільки це призведе до остаточного розриву дипломатичних відносин

Державний секретар США Ентоні Блінкен чинить опір закликам політиків визнати Росію державою-спонсором тероризму та прагне зберегти бодай можливість дипломатичного вирішення деяких питань.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє  The New York Times.
 
Видання повідомляє, що адміністрація президента США Джо Байдена «обережно» ставиться до оголошення Росії спонсором тероризму, попри прохання України та «наполегливі» заклики Конгресу, який робить усе можливе для внесення рф у список терористичних держав. 
 
Зазначається, що останніми тижнями на Блінкена регулярно тиснуть, щоб він оголосив РФ державою-спонсором тероризму, але він пручається цьому кроку, оскільки це може змусити його ввести санкції щодо союзників США, які ведуть справи з Росією, а також може знищити залишки дипломатії між Вашингтоном та Москвою.
 
Окрім того, держсекретар наголошує, що рф і так перебуває під значними санкціями. 
 
«Витрати, які були покладені на Росію нами та іншими країнами, абсолютно відповідають наслідкам, які були б внаслідок визнання її державою-спонсором тероризму. Таким чином, практичні результати того, що ми робимо, однакові»,— заявив Блінкен.
 
Визнання рф спонсором тероризму може раз і назавжди розірвати обмежені дипломатичні зв'язки адміністрації Байдена з Москвою, які як зазначив Блінкен «важливо зберегти», оскільки навіть під час війни Росії проти України США хочуть і далі працювати з РФ з деяких питань. 
Зокрема, йдеться про експорт продуктів харчування. Окрім того, Держдепартамент співпрацює з москвою у рамках ядерних переговорів з Іраном і Блінкен не хоче розривати цю співпрацю в момент, коли у цих переговорах намітився прогрес. 
 
Тим часом у Білому домі не приховують того що, готові розглянути присвоєння росії ганебного статусу. Спікерка Карін Жан-П’єр на брифінгу 29 липня підтвердила, що така рішучість у адміністрації Джо Байдена є. 
 
«Ми розглядаємо це разом із низкою інших пропозицій, які можуть завдати росії додаткових втрат»,— сказала вона. Втім Жан-П’єр відзначила, що у Білому домі теж свідомі того, що накладені санкції уже багато в чому збігаються із наслідками внесення в списки держав-спонсорів тероризму. 
 
Загалом, статус держави-спонсора тероризму означає накладення обмежень на допомогу від США, експорт деяких предметів технологій подвійного призначення, які можуть мати військове застосування, та заборони на експорт та продаж оборонних товарів. Багато що з цього уже запроваджено у вигляді санкцій. Разом з тим, статус росії, як держави-спонсору тероризму зніме окремі правові бар’єри і дозволить фізичним особам подавати до її уряду позови про відшкодування збитків. Зокрема це стосується сімей американських добровольців, убитих чи поранених під час війни в Україні. 
 
Складання списку розпочалося 29 грудня 1979 року. У різні періоди до нього були зараховані Лівія, Ірак, Південний Ємен та Сирія. Потім додалися Куба, Іран та КНДР.
 
Як повідомляла УМ, сенат  США одноголосно схвалив резолюцію, що закликає держсекретаря Ентоні Блінкена визнати росію державою-спонсором тероризму.