Туреччина безкоштовно передасть «польський» безпілотник Байрактар Україні

12:08, 28.07.2022
Туреччина безкоштовно передасть «польський» безпілотник Байрактар Україні

Турецька компанія-виробник Байрактарів вже не вперше робить побідний благородний жест.

«Польський» безпілотник «Байрактар» турецька компанія Baykar передасть безкоштовно Україні. Зібрані у Польщі на нього кошти буде витрачено на гуманітарні цілі.

 

Як інформує УМ, про це розповів 28 липня ініціатор збору коштів у Польщі, журналіст Славомір Сєраковський у Фейсбуці.

 

Сєраковський опублікував лист від ради директорів компанії Baykar, у якому та висловила своє захоплення участю сотень тисяч поляків у зборі коштів.

 

"Ми хочемо бути частиною цього людського жесту солідарності… Ми передамо українцям безпілотник Bayraktar TB2, щоб вони могли захищати свою Батьківщину найкращим чином", - йдеться у листі.

 

Зібрані у Польщі 22,5 млн злотих за погодженням з українською та турецькою сторонами будуть спрямовані на гуманітарну допомогу українському суспільству, яке зазнає страшних жертв.

 

Сєраковський додав: оскільки кампанія зібрала навіть більше, ніж планувала, тобто з надлишком 1 800 000 злотих (плюс виручка від аукціону), то ці кошти будуть перераховані на рахунок фонду Збройних сил України у Національному банку України.

 

До кінця тижня, коли збір буде остаточно закрито, ця сума може ще збільшитися.

 

"Підсумовуючи: загалом наша фінансова допомога Україні становить близько 50 млн злотих (10,6 млн доларів США)", - додав Сєраковський.

 

Нагадаємо, акцію зі збору коштів у Польщі на "Байрактар" для України анонсували 28 червня. Кошти планували зібрати за місяць, але впорались швидше.

 

У Польщі надихнулись успішними зборами на безпілотники у Литві та Україні. Як "литовський" безпілотник, так і три "українські" "Байрактари", на які вдалось зібрати кошти благодійників, компанія Baykar вирішила передати Збройним силам України безкоштовно.

 

Як повідомляла УМ, в Польщі зібрали кошти на Bayraktar для України. Безпілотну "пташку" поляки подарують українцям.