Угоди про відкриття «зернових коридорів» підписано у Стамбулі

17:51, 22.07.2022
Угоди про відкриття «зернових коридорів» підписано у Стамбулі

Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков

За результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії  в Стамбулі було підписано угоди, за якими буде здійснюватися вивіз зерна та іншого продовольства з портів України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили світові ЗМІ.

 

Було підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі.

 

Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від ООН - генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, від Туреччини - міністр оборони країни Хулусі Акар.

 

 

У такому ж форматі від росії угоду підписав міністр оборони рф сергій шойгу.

 

У Вашингтоні підписання угоди назвали довгоочікуваною подією, але наголосили на необхідності покласти на росію відповідальність за реалізацію цієї угоди.

 

Як повідомляла УМ, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, Україна підписуватиме угоду, не з росією, а з Туреччиною та ООН. росія підписуватиме дзеркальний договір з Туреччиною та ООН.

 

За цією угодою жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності представників рф в портах України не буде, усі перевірки суден здійснюватимуться спільними групами в водах Туреччини у разі виникнення такої потреби. У разі провокацій буде надаватися негайна військова відповідь.