Планував розстріл українців: у Коростені затримали агента російського ГРУ

17:33, 22.07.2022
Планував розстріл українців: у Коростені затримали агента російського ГРУ

Зрадник з Коростеня здавав інформацію ворогові та планував вступити до розстрільних груп окупантів, щоб убивати українців

Служба безпеки України впіймала російського агента воєнної розвідки, який працював коригувальником вогню на Житомирщині та планував розстрілювати українців. Зрадником є мешканець Коростеня, який раніше був співробітником одному зі стратегічно важливих заводів.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресцентр СБУ.
 
«Контррозвідка СБУ провела багатоходову спецоперацію на Житомирщині, в ході якої затримала агента головного управління генерального штабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ). Зловмисник надавав своєму російському куратору дані у вигляді карти з прив‘язкою до місцевості щодо розташування військових об’єктів Збройних сил України та підприємства-виробника оборонної продукції на території регіону», – зазначається у повідомленні.
 
В СБУ додали, що отриману інформацію агресори планували використати для проведення масованих ракетних ударів по стратегічно важливій інфраструктурі.
 
«Крім того, в разі окупації регіону ворожий агент планував вступити до лав так званих «розстрільних груп» для катування і вбивства місцевих жителів. Встановлено, що зрадником є мешканець Коростеня, який раніше працював на одному зі стратегічно важливих заводів. У поле зору російських спецслужб потрапив через свою проросійську позицію у заборонених в Україні соцмережах», – розповіли в СБУ.
 
За інформацією контррозвідників, «куратор» від ГРУ провів зі своїм агентом детальний інструктаж щодо збору і конспіративних каналів передачі розвідінформації.
 
Під час обшуків за місцем проживання затриманого співробітники СБУ вилучили засоби зв’язку, які він використовував для комунікації з представником воєнної розвідки РФ.
 
Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зловмиснику загрожує 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення з конфіскацією майна. 
 
Нагадаємо, раніше Служба безпеки затримала агента ФСБ. Ним виявився посадовець одного з найпотужніших промислових гігантів регіону. З початку повномасштабної агресії РФ чоловік збирав розвіддані щодо дислокації та переміщення Сил оборони України на півдні. Крім цього, зловмисник фіксував геолокації об’єктів критичної інфраструктури і стратегічно важливих локацій, серед яких – міжнародний аеропорт «Кривий Ріг».
 
 
 
 
Служба безпеки України також затримала російську агентку, яка збирала інформацію про місця розташування військової техніки, блок-постів, об’єктів критичної інфраструктури, а також цивільних та військових об’єктів у столиці та області.
 
Також на Черкащині затримали жінку, яка поширювала ворожу пропаганду.
 
Раніше СБУ затримала коригувальників ракетних ударів по Миколаївщині.
 
Як повідомляла УМ, зрадник Геннадій Мацегора, мер Куп’янська, який перейшов на бік загарбників одразу після окупації міста на Харківщині в лютому, нині затриманий самими ж росіянами. Ймовірно, що ворог використав зрадника протягом чотирьох місяців з лишком і нині він став їм не потрібен.
 
Читайте також: колишнього працівника фельд’єгерської служби, якого завербувала фсб для отримання інформації про місцезнаходження українських військових затримали в Харкові.