Україна не підпише у Стамбулі жодних документів з рф - Подоляк

15:28, 22.07.2022
Україна не підпише у Стамбулі жодних документів з рф - Подоляк

Україна не укладатиме договір з Росією, а підпише документи про експорт зерна з ООН та Туреччиною

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна у Стамбулі не підпише жодних документів про вивезення зерна з росією, натомість буде задокументований договір з Туреччиною та ООН.
 
Як інформує Україна молода, про це він повідомив  у Твіттері.
 
«Щодо стамбульського договору «про вивезення українського зерна»: попередньо Україна не підписує жодних документів з росією. Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН»,- підкреслив Подоляк.
 
За його словами, «жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності російських представників у наших портах. У разі провокацій — негайна військова відповідь».
 
«Усі перевірки транспортних кораблів, - зауважив Подоляк, - здійснюватимуться спільними групами в турецьких водах у разі виникнення такої потреби».
 
Як відомо, у результаті неспровокованої російської агресії в Україні було заблоковано більше 20 мільйонів тонн зерна, призначеного на експорт, у тому числі в рамках Світової продовольчої програми ООН. Це поставило під загрозу голоду найбільш уразливі країни світу, зокрема, в Африці.
 
ЄС організував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна сушею, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дає змогу лише частково вирішити проблему.
 
Українська делегація на чолі з міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим перебуває у Стамбулі на переговорах щодо зернового питання.
 
У рамках візиту українська сторона провела зустріч з генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гуттерешем. Зокрема обговорювалась ініціатива ООН щодо розблокування морських портів для експорту продовольства та гарантії безпеки для суден.
 
Гуттереш вкотре висловив підтримку деблокаді українських портів та запевнив, що безпека є беззаперечним пріоритетом ООН. Генсекретар ООН пообіцяв, що організація докладе максимум зусиль, аби цей принцип дотримувався всіма учасниками переговорів.
 
Як повідомляла УМ, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар анонсував, що  в Стамбулі зберуться військові делегації з Туреччини, Росії, України та представники ООН, щоб обговорити розблокування експорту українського зерна.
 
Читайте також: Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.