США виведуть 28 супутників для відстеження гіперзвукових ракет рф і Китаю

11:17, 19.07.2022
США виведуть 28 супутників для відстеження гіперзвукових ракет рф і Китаю

Відстеження гіперзвукових ракет рф і Китаю - наразі у пріоритеті військових США у космосі.

Вивести на орбіту 28 передових супутників для відстеження гіперзвукових ракет на тлі загрози Росії й Китаю – такі наміри у найближчий час має військове відомство США.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Associated Press.

 

Пентагон оголосив про два нові контракти на суму $1,3 млрд з австралійською компанією L3Harris Technologies та американською Northrop Grumman Strategic Space Sustems, за якими системи виявлення і стеження мають бути виведені на орбіту до 2025 року.

 

Директор Агентства космічного розвитку Дерек Турнір зазначив, що контракти передбачають виведення 28 супутників у той час, як США намагаються покращити свою здатність протистояти загрозам, що зростають з боку Росії та Китаю.

 

"Росія і Китай розробляють і випробовують гіперзвукові літальні апарати-планери – це передові ракети, що володіють надзвичайною маневровістю. Ці супутники спеціально розроблені для боротьби з цією версією загроз наступного покоління, щоб ми могли виявляти й відстежувати гіперзвукові маневрові машини та передбачати точку зіткнення", – сказав він.

 

За словами Турніра, нові супутники дозволять США виявити запуск гіперзвукової ракети, простежити, коли вона змінює курс, і розрахувати, куди вона прямує. Ці дані будуть надані військовим для перехоплення.

 

Він зазначив, що програма знаменує перехід США до більшої системи супутників. Замість дорогих і великих супутників Вашингтон розраховуватиме на дрібніші й дешевші, що замінятимуться приблизно кожні п'ять років.

 

За словами чиновника, один комплект супутників буде на орбіті близько 1000 км, інші – вище, 10 000-20 000 км. Це робиться для більш стійкої присутності. Він також зазначив, що за першими 28 супутниками, ймовірно, піде друга група з приблизно 54 одиниць.

 

Додамо, що гіперзвукові ракети рухаються зі швидкістю, що вп'ятеро перевищує швидкість звуку (6100 км/год). Міжконтинентальні балістичні ракети летять швидше, проте їхня траєкторія більш передбачувана, що робить їх легшою ціллю для перехоплення.

 

У квітні США, Британія й Австралія заявили, що об'єднують зусилля щодо розробки гіперзвукової зброї.

 

У травні США успішно випробували гіперзвукову зброю, розігнавши ракету до 1,7 км/с. У липні Sky News повідомив про ще одне успішне випробування американської гіперзвукової зброї.

 

За даними Пентагону, Росія запустила по території України від 10 до 12 гіперзвукових ракет, проте це не змінило правила гри на війні.

 

Як повідомляла УМ, глава Пентагону закликав Кремль припинити вогонь в Україні.