Венедіктова натякає на недотриманні закону під час її відсторонення

20:54, 18.07.2022
Венедіктова натякає на недотриманні закону під час її відсторонення

Процедура звільнення генпрокурора всім добре відома, іншої нема, інша не передбачена законом - підкреслила Венедіктова (facebook.com/irina.venediktova.31)

Ірина Венедіктова публічно відреагувала на своє відсторонення з посади генеральної прокурорки України.

 

При цьому, вона не коментує рішення Президента, але натякає, що законність її відсторонення під питанням.

 

Як інформує Україна молода, про це Ірина Венедіктова написала у Фейсбуці в понеділок ввечері.

 

«Хочу прокоментувати ситуацію, пов’язану із рішенням Президента Зеленського про моє відсторонення. Я прошу коментаторів і інших зацікавлених осіб не розповсюджувати від мого імені будь-які "мої" твердження, які не мають до мене жодного стосунку. Відповідально заявляю, що станом на зараз, я не обговорювала це питання з жодною людиною. І зараз я також утримуюсь від коментарів, з одної простої причини – не час", - зазначила Венедіктова.

 

І додала, що "була призначена на цю посаду вже будучи відповідальною і морально зрілою людиною, а за останні два роки всерйоз подорослішала".

 

"Не можу уявити, що подібні питання можуть вирішуватися кулуарно, без висловлення взаємної поваги, не по-діловому, так би мовити. Іншими словами, як тільки завершиться стадія "врегулювання" ситуації, що склалася, в адекватному і зрозумілому для всіх сторін ключі, я дам вичерпний коментар", - підкреслила пані Венедіктова.

 

Генпрокурорка наголосила, що їй є чим пишатись на займаній посаді, на який, на її думку, вона продемонструвала гарні результати і їй вдалося "об’єднати юридичну, професійну, кримінально-процесуальну світову еліту навколо проблем України в інтересах України".

 

"Розмови на подібні теми в цьому колі людей – це без емоцій, не на тлі дешевих чуток, дивлячись всім співрозмовникам в очі. Якщо відповідна постанова буде зареєстрована в стінах українського Парламенту, я ні на секунду не задумаюсь і прибуду на звіт до народних обранців. Я не можу і не збираюсь сперечатись із думкою чи рішенням Президента – Президент у своєму праві приймати рішення, в тому числі обговорюване зараз. Процедура звільнення генпрокурора всім добре відома, іншої нема, інша не передбачена законом", - підкреслила Венедіктова.

 

Водночас, видання «Українська правда» з посиланням на власні джерела повідомляє, що 18 липня о 10.00 ранку Олексій Симоненко, на якого покладено виконання обов’язків генпрокурора, хотів провести робочу нараду. Ірина Венедіктова, яка була в офісі, виявила бажання взяти в ній участь.

 

Симоненко був проти цього, і нарада не відбулася. Однак Симоненко зустрівся з заступниками генпрокурора і сказав їм, що ніяких кадрових змін не планується.

 

За даними видання, своїм підлеглим Венедіктова сказала, що її звільнили із порушенням закону і тому вона не визнає своє усунення з посади.

 

Нагадаємо, що Генеральний прокурор звільняється з посади президентом за згодою Верховної Ради.

 

Як повідомляла «УМ», 17 липня Президент Зеленський відсторонив від посади генпрокурорку Ірину Венедіктову та усунув від виконання обов'язків голову СБУ Івана Баканова.

 

18 липня заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов пояснив, що відсторонення Ірини Венедіктової та усунення Івана Баканова не означає їхнього звільнення. Будуть проводитися службові перевірки, після чого глава держави визначиться, чи вносити відповідні подання до парламенту.