Туреччина анонсує «зернові» перемовини за участі ООН

17:55, 12.07.2022
Туреччина анонсує «зернові» перемовини за участі ООН

Туреччина анонсувала чотиристоронні зернові переговори, щоб запобігти світовому голоду

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар завив, що  в Стамбулі зберуться військові делегації з Туреччини, Росії, України та представники ООН, щоб обговорити розблокування експорту українського зерна.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє турецьке державне агентство Anadolu.
 
Перша зустріч делегацій України, Туреччини, Росії та ООН відбудеться в середу, 13 липня. Хулусі Акар заявив, що переговори було погоджено як з російським міністром Сергієм Шойгу, так і з міністром оборони України Олексієм Резніковим. 
 
Акар сподівається, що на зустрічі в Стамбулі вдасться досягнути домовленості про відновлення експорту українського зерна через морські порти.
 
Акар сказав, що делегація міністерства оборони Туреччини раніше відвідала Москву та Київ для обговорення проблеми, яка вже призвела до глобальної продовольчої кризи.
 
Він додав, що зустрічі дали позитивні результати.
 
Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з російським колегою Володимиром Путіним і закликав його забезпечити «зерновий коридор» для вивезення українського зерна через Чорне море. 
 
Також переговори з турецьким президентом провів і глава Української держави Володимир Зеленський. У рамках телефонної розмови лідери двох країн обговорили питання відновлення експортних маршрутів через Чорне море.
 
Як відомо, блокування окупантами українських портів та мінування суднохідних шляхів, загрожують продовольчій безпеці світу. 
 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застеріг від сподівань на швидку домовленість про гуманітарні коридори для зерна. Кулеба розповів, що перемовини зосереджені на тому, якими саме маршрутами може відбуватися рух і як убезпечити судна. 
 
Як повідомляла УМ, якщо росія не припинить війну, у світі може розпочатися голод. Зерна залишилося на десять тижнів.