Передача турбін Канадою у рф сприйматимуть як прояв слабкості – Зеленський

00:49, 12.07.2022
Передача турбін Канадою у рф сприйматимуть як прояв слабкості – Зеленський

Зеленський під час звернення на Банковій. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вважає небезпечним прецедентом  санкційну поступку Канади щодо повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Canada турбін для "Північного потоку-1".

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у вечірньому зверненні з Банкової у ніч на вівторок.

 

За його словами, Міністерству закордонних справ довелося викликати представника Канади у нашій державі через абсолютно неприйнятний виняток із санкційного режиму проти Росії.

 

«Це стосується не просто якоїсь турбіни для газопроводу «Північний потік», яку Канада не повинна була, але все ж таки вирішила передати. Передати фактично Росії. Це стосується спільних правил.

 

Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра чи післязавтра? Це питання дуже небезпечне. Причому небезпечне не тільки для України, а й для всіх країн демократичного світу», - наголосив Президент.

 

І додав: «Рішення про санкційний виняток будуть сприймати в Москві виключно як прояв слабкості. Така їхня логіка. І якраз тепер можна не сумніватися, що Росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити у найбільш гострий момент постачання газу у Європу. Саме до цього тепер треба готуватися, саме це тепер провокується».

 

Зеленський акцентував, що кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого, сильнішого тиску.

 

«Звичайно, ще можна переглянути це рішення про одну турбіну, яке тягне за собою багато інших проблем. Росія ніколи не грала в енергетиці за правилами й не гратиме зараз, якщо не побачить сили», - констатував глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», днями уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини.