У Житомирі ділок продавав гумдопомогу для ЗСУ

13:30, 28.06.2022
У Житомирі ділок продавав гумдопомогу для ЗСУ

Затримання негідника-"благодійника" спецпризначенцями в Житомирі. (Фото: Фейсбук Управління СБ України в Житомирській області)

Керівника благодійної організації у Житомирі викрили на продажі військової амуніції та спорядження, безкоштовно отримані для потреб ЗСУ.

 

Як інформує УМ, про це 28 червня у Фейсбуці повідомило Управління СБУ в Житомирській області.

 

«Співробітники Служби безпеки України викрили засновника благодійної організації Житомира на організації під час дії воєнного стану схеми реалізації військової амуніції та спорядження, переданих з-за кордону безкоштовно для потреб Збройних сил України», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що 23-річний засновник та директор місцевої благодійної організації отримав належний дозвіл на безперешкодний виїзд за кордон, звідки й організував завезення продукції військового призначення під виглядом гуманітарної допомоги армії. Військове спорядження йому надавали закордонні благодійники переважно безкоштовно.

 

За інформацією правоохоронців, замість безоплатної передачі українським військовослужбовцям ввезені партії спорядження ділок частково надавав безкоштовно близьким знайомим, які того потребували, але переважну більшість продавав та отримував прибуток.

 

Правоохоронці затримали псевдоволонтера при спробі збуту партії гуманітарки за пів мільйона гривень. Він продавав за 236,5 тисяч гривень квадрокоптер, півтори сотні пар тактичних рукавичок, 156 медичних турнікетів та пів сотні наколінників. На ще 260 тисяч «авансу» він пообіцяв «дістати» 40 тактичних шоломів.

 

Під час санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігуранта справи та офісних і складських приміщень вилучили спорядження та амуніцію для військових (тактичні рюкзаки та рукавички, наколінники, спальні мішки тощо), лікарські препарати та медичні засоби (турнікети, медичні ковдри, лікарські костюми), гуманітарну допомогу для населення (продукти харчування і засоби гігієни).

 

Керівника благодійної організації підозрюють за ч.3 ст.201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу.

 

Нагадаємо, що раніше у Києві була викрита схема незаконного переправлення в Україну іноземців, зокрема громадян російської федерації, шляхом фіктивного працевлаштування у волонтерську організацію.

 

Як повідомляла УМ, схему розкрадання гуманітарної допомоги та спроби незаконно продати понад 1 тис. бронежилетів на загальну суму понад 12 млн грн ліквідували українські правоохоронці.