Зеленський звільнив послів у Грузії, Словаччині, Португалії, Ірані та Лівані

14:33, 25.06.2022
Зеленський звільнив послів у Грузії, Словаччині, Португалії, Ірані та Лівані

Володимир Зеленський провів кадрові зміни серед українських послів

Надзвичайні та повноважні посли  одразу п’яти країн —Грузії, Словаччини, Португалії, Ірану та Лівану були звільнені Президентом Володимиром Зеленським.
 
Як інформує Україна молода, відповідні укази опубліковані на сайті Офісу президента.
 
Зокрема, йдеться про: 
посла в Грузії Ігоря Долгова;
посла в Словаччині Юрія Мушку;
посла в Португалії Інну Огнівець;
посла в Ісламській Республіці Іран Сергія Бурдиляка;
посла в Ліванській Республіці Ігоря Осташа. 
 
Це вже не вперше з початку активної війни Володимир Зеленський проводить кадрові зміни серед українських послів. У березні він підписав указ про відкликання пані посла України в Марокко Оксани Васильєвої та посла України в Грузії Ігоря Долгова.
 
Тоді Зеленський попереджав, що посадовці мають працювати на користь держави, а не просто триматися за посаду.
 
«Є ті, хто працює разом з усіма на оборону держави, на те, щоб Україна могла вибороти своє майбутнє, — ми цінуємо роботу кожної такої людини. А є ті, хто даремно витрачає час і працює тільки на те, щоб залишатися при посаді [...] При всій повазі: не буде зброї, не буде санкцій, не буде обмежень для російського бізнесу — шукайте, будь ласка, іншу роботу», — казав тоді президент.
 
Після цього у травні Зеленський своїм указом також звільнив Валерія Кірдоду з посади посла України у Нігерії та у Камеруні за сумісництвом.
 
Заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга наголошував, що посли повинні «задавати тон, бути прикладом служіння для колективу і суспільства».
 
«Тому не справляєшся, не тримаєш фронт — бігом додому. Особливо якщо ще й ганьбиш "честь мундира". Чергове кадрове рішення президента відкликати посла, який не розуміє викликів, ситуації та просто "протирає штани"», — прокоментував він звільнення Кірдоди.
 
Як повідомляла УМ, глави держав та урядів Європейського Союзу затвердили історичне рішення надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС на саміті в Брюсселі у четвер ввечері.
 Рішення було схвалено на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.